Foto: Reuters/Scanpix
Ja starptautiskā sabiedrība cietīs neveiksmi Sīrijas krīzes risināšanā, tas var radīt draudus drošībai Eiropā, uzskata Francijas un Itālijas iekšlietu ministri, vēsta "Itar – Tass".

Francijas iekšlietu ministrs Lorans Fabiuss un Itālijas ministrs Džulijo Terci di Santagata kopīgajā paziņojumā Eiropas Savienības dalībvalstu iekšlietu ministriem, kuri piektdien pulcējušies Kiprā uz neformālo sanāksmi, norāda, ka neveiksme Sīrijas jautājumā var radīt draudus Eiropā "visos aspektos – no terorisma līdz nelegālai imigrācijai un ieroču tirdzniecībai".

Ministri paziņojumā kolēģiem pauž pārliecību, ka ir jāapspriež ES loma Sīrijas krīzes risināšanā.

Arī Lielbritānijas iekšlietu ministrs Viljams Heigs uzrunā Kipras konferences dalībniekiem uzsvēra, ka viņu uztrauc situācija Sīrijā.

Sīrijā jau kopš pagājušā gada marta turpinās sacelšanās pret prezidenta Bašara al Asada režīmu, kas pārvērtusies plašā vardarbībā starp nemierniekiem un valdības spēkiem. Atbilstoši Sīrijas cilvēktiesību aktīvistu datiem šajos nemieros gājuši bojā vairāk nekā 23 tūkstoši cilvēku, galvenokārt civiliedzīvotāji.

Starptautiskā sabiedrība jau ilgstoši mēģina ierobežot asinsizliešanu Sīrijā un panākt konflikta mierīgu risinājumu, tomēr tas nav devis panākumus.

Pēc sava piedāvātā miera plāna izgāšanās, kurš paredzēja vardarbības pārtraukšanu un sarunu sākšanu starp opozīciju un valdību, savu amatu pameta ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijas jautājumos Kofi Annans.

ANO drošības padomes mēģinājumus ieviest sankcijas pret Sīriju jau vairākas reizes ir bloķējušas Ķīna un Krievija, kuras asi iestājas pret ārvalstu militāro intervenci valstī un aizstāv Asada režīmu.

Lūgumu ārvalstīm militāri iejaukties konfliktā 3. septembrī izteicis opozīcijas izveidotās organizācijas "Sīrijas Nacionālā padome" līderis Abdelbasets Saida.

ASV un Lielbritānija augusta beigās brīdināja, ka varētu apsvērt iespēju par bruņotu iejaukšanos Sīrijas konfliktā, ja Asada režīms nemieru apspiešanai izmantos valstī esošos ķīmiskos ieročus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!