Foto: Reuters/Scanpix

Francijas un Norvēģijas policisti nopratinājuši par “Oslo šāvēju” dēvētā labējā ekstrēmista, kura sarīkotajos uzbrukumos Oslo jūlijā gāja bojā 77 cilvēki, Andersa Bēringa-Breivika tēvu. Pratināšana ilgusi 13 stundas, atsaucoties uz aģentūru AFP, vēsta “RIA Novosti”.

Norvēģijas policija februārī vērsās pie saviem Francijas kolēģiem, lūdzot palīdzību bijušā diplomāta Jena Breivika, kurš dzīvo Francijas dienvidu pilsētā Kurnanelā, nopratināšanā. Jens Breiviks ar savu dēlu nav ticies vairākus gadus. Lai gan Jens ar savu dēlu nedzīvo kopā jau kopš tā mazotnes, izmeklētāji uzskata, ka saruna ar ekstrēmista tēvu ļaus labāk saprast apsūdzētā raksturu un pastrādātā nozieguma motīvus.

Norvēģu lūgums tika izpildīts un trešdien Jenu Breiviku nopratināja.

“Pratināšana ilga aptuveni 13 stundas. To vadīja franču policisti, bet mēs varējām uzdod papildus jautājumus,” paziņojis Norvēģijas izmeklētājs Kristians Hatlo. Viņš arī precizēja, ka saruna bija pārsvarā par apsūdzētā bērnību un tēva attiecībām ar dēlu.

Jau vēstīts, ka traģiskā Norvēģijas slaktiņa rīkotajam Andersam Bēringam-Breivīkam trešdien oficiāli izvirzītas apsūdzības par teroraktu rīkošanu un apzinātu slepkavību.

Par šīm apsūdzībām ekstrēmistam draud līdz 21 gada cietumsods, taču viņa apcietinājuma termiņu būs iespējams pagarināt tik ilgi, cik vien Bērings-Breiviks tiks uzskatīts par draudu sabiedrībai.

Taču, ja viņš tiks atzīsts par garīgi nepieskaitāmu, traģiskā slaktiņa rīkotājs nonāks nevis cietumā, bet psihiatriskās ārstniecības iestādē.

Bērings-Breiviks pagājušā gada 22.jūlijā sarīkoja sprādzienu Norvēģijas valdības ēku kvartālā Oslo centrā. Pēc tam viņš devās uz Ūteijas salu, kur uzbruka valdošās Darba partijas jauniešu organizācijas vasaras nometnes dalībniekiem.

Saskaņā ar oficiāli apstiprinātajiem datiem sprādzienā Oslo centrā gāja bojā astoņi cilvēki un vēl 30 guva ievainojumus, bet apšaudē Ūteijas salā viņš nogalināja 69 cilvēkus, bet vēl 67 tika ievainoti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!