Foto: AFP/Scanpix

Francijas valdība ierosinājusi ieviest sešu mēnešu ceļošanas aizliegumu pilsoņiem uz Sīriju un Irāku, tā cerot cīnīties pret terorismu Eiropā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Varasiestādes paziņojušas par "individuālajiem teroristu uzņēmumiem", kuros uzņem "vientuļos vilkus", iespējamos teroristus. Valdības amatpersonas saka, ka katru nedēļu

Franciju pamet divi vai trīs jauni musulmaņi, kuri pievienojas islāmistu grupām ārzemēs.
Pastāv bažas, ka šie cilvēki radīs apdraudējumu pašai Francijai, norāda BBC.

Raidsabiedrība atgādina, ka viens Francijas pilsonis arestēts aizdomās par maijā notikušu četru cilvēku slepkavību Briselē, Ebreju muzejā. Šis vīrietis nesen bija atgriezies no Sīrijas. Kāds cits Francijā dzimis radikālis 2012.gadā Tulūzā nogalināja septiņus cilvēkus, līdz viņu nošāva policija. Šis ekstrēmists uguni atklāja uz Ebreju skolas skolēniem un skolotājiem.

Eiropas Savienības (ES) terorisma apkarošanas darba koordinators Žils de Keršovs iepriekš paziņojis, ka deviņu ES valstu Iekšlietu ministrijas pieņēmušas rīcības plānu, kura mērķis ir noskaidrot, kuri šo valstu pilsoņi dodas uz Sīriju un apturēt viņu plānus. Valstis, kuras atbalstījušas šo plānu ir Beļģija, Francija, Vācija, Lielbritānija, Spānija, Itālija, Nīderlande, Dānija un Zviedrija.

Piemēram, Lielbritānija draudējusi anulēt pases tiem pilsoņiem, kuri varētu apmeklēt teroristu treniņnometnes. Nīderlande atteikusies izdot pases vismaz 10 cilvēkiem, par kuriem bija aizdomas, ka viņi varētu doties uz Sīriju, lai piedalītos teroristu apmācībās.

Tagad Francija nolēmusi ieviests ceļošanas aizliegumus pilsoņiem, par kuriem ir aizdomas, ka viņi dosies uz bīstamajām zonām. BBC vēsta, ka jaunie musulmaņi no Francijas ar zemo cenu aviokompānijām ceļo uz Turciju, kur sazinās ar cilvēkiem, kuri palīdz tālāk doties uz Sīriju.
Šim cilvēkiem uz sešiem mēnešiem tiks atņemtas pases, lai tie nevarētu ceļot. Taču, kā norāda BBC, vienotajā Šengenas zonā pa ES teritoriju šie pilsoņi vienalga varēs pārvietoties, tiekot līdz pat Grieķijas robežai ar Turciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!