Gruzijas prezidenta Mihaila Saakašvili kritiķis un bijušais aizsardzības ministrs Iraklijs Okruašvili trešdien apcietināts pēc ierašanās Francijā, paziņoja Iekšlietu ministrija.
"Vācieši viņu pārveda, un viņš šodien pusdienlaikā ieradās Parīzes reģionā," paziņoja Iekšlietu ministrijas preses pārstāvis Žerārs Gašē. "Gruzijas varas iestādes ir izdevušas viņa aresta orderi. Viņš ir nogādāts pie prokurora un tiks ieslodzīts. Viņam ir tiesības lūgt patvērumu, un, ja viņam būs tāds nodoms, viņam tiks atļauts sagatavot dokumentus, kas pēc tam iespējami ātri tiks izskatīti."

27. novembrī Okruašvili arestēja Vācijas varasiestādes, pamatojoties uz starptautisko aresta orderi.

Tbilisi bijušo ministru apsūdz, ka viņš, atrodoties ministra postenī, valsts vajadzībām esot iepircis lidmašīnu degvielu par mākslīgi paaugstinātām cenām no kāda sava drauga uzņēmuma.

Tas ir tikai viens no noziegumiem, ko, būdams ministrs, pastrādājis Okruašvili, teikts Gruzijas puses sagatavotajā izdošanas pieprasījumā. 34 gadus veco politiķi no aizsardzības ministra amata negaidīti atstādināja 2006. gadā.

Kāds vācu žurnāls pagājušajā mēnesī citēja Okruašvili, ka viņa deportācija uz Gruziju ir pielīdzināma nāves spriedumam.

Okruašvili Gruzijā tika apcietināts 27. septembrī pēc paziņojumiem, ka prezidents Saakašvili licis viņam likvidēt uzņēmēju Badri Patarkacišvili.

Okruašvili tika izvirzītas apsūdzības korupcijā, dienesta stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā un naudas legalizēšanā.

Dažas dienas vēlāk Okruašvili publiski televīzijā atsauca Saakašvili izteiktās apsūdzības un paziņoja, ka to mērķis bijis gūt personiskus labumus un diskreditēt prezidentu. Nākamajā dienā pēc apsūdzību atsaukšanas Okruašvili tika atbrīvots pret drošības naudu.

Dienu pirms 2. novembrī Tbilisi paredzētajām opozīcijas demonstrācijām Okruašvili pameta valsti.

6.novembrī Okruašvili uzrunā televīzijā no Minhenes no jauna apsūdzēja prezidentu politiskas slepkavības organizēšanā un korupcijā. Okruašvili sacīja, ka viņš atrodas Minhenē, jo varasiestādes spiedušas viņu pamest valsti, un uzsvēra - Saakašvilli ir iesaistīts politiskās slepkavībās. "Visas manas Saakašvili izvirzītās apsūdzības ir pilnīgi patiesas," sacīja Okruašvili. "Protams, es nekad brīvprātīgi neatstātu Gruziju."

Okruašvili prezidentam izteiktās apsūdzības, tam sekojošais arests un izsūtīšana no valsts Gruzijā novembra sākumā radīja politisko krīzi, kas kulminēja, opozīcijai Tbilisi centrā sarīkojot pret valdību vērstas plašas demonstrācijas. Tās beidzās ar protestētāju un policijas sadursmēm, kam sekoja ārkārtas stāvokļa izsludināšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!