Foto: AFP/Scanpix

Francijas vilcienā apšaudi sarīkojušais vīrietis iepriekš ir nonācis Beļģijas, Francijas, Spānijas un Vācijas drošības dienestu redzeslokā, svētdien paziņoja amatpersonas.

Uzbrucējs ir identificēts kā 26 gadus vecais Marokas pilsonis Ajoubs el Hazani, pavēstīja izmeklēšanai pietuvināta persona, kas vēlējās palikt anonīma.

Amatpersonas neatklāj uzbrucēja motīvus, tomēr Francijas iekšlietu ministrs Bernārs Kaznēvs norādīja, ka Spānija ir informējusi Francijas drošības dienestus, ka aizturētais ir "radikālas islāmistu kustības" dalībnieks.

Nopratināšanā Hazani ir noliedzis savu saistību ar džihādismu, sakot, ka tikai centies aplaupīt pasažierus.

Jau vēstīts, ka piektdien uzbrucējs ātrvilcienā, kas kursē maršrutā starp Parīzi un Amsterdamu, atklāja uguni, ievainojot divus cilvēkus. Viņu apturēja pasažieri, tai skaitā ASV karavīri.

Vilciena operators "Thalys" paziņoja, ka uzbrukums sākās pulksten 17.50 (18.50 pēc Latvijas laika), kad vilciens ar 554 pasažieriem vēl atradās Beļģijas teritorijā. Uzbrucējs tika aizturēts desmit minūtes vēlāk, kad vilciens apstājās Arrasas stacijā, kur to sagaidīja bruņoti policisti, informēja Francijas valsts dzelzceļa kompānija SNCF.

Francijā joprojām valda liels satraukums pēc tam, kad janvārī islāmistu ekstrēmistu uzbrukumos satīriskā laikraksta "Charlie Hebdo" redakcijā un ebreju lielveikalā tika nogalināti 17 cilvēki.

Jūnijā kāds vīrietis Francijas dienvidos nogrieza sava priekšnieka galvu un mēģināja uzspridzināt gāzes staciju. Prokuratūra apgalvo, ka uzbrukumu iedvesmoja džihādistu grupējums "Islāma valsts".

Pērn maijā četri cilvēki, tostarp divi tūristi no Izraēlas gāja bojā, kad uzbrucējs atklāja uguni Ebreju muzejā Briselē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!