Foto: AFP/Scanpix
Uzrunā savas inaugurācijas dievkalpojumā jaunais Romas Katoļu baznīcas pāvests Francisks aicināja cilvēkus sargāt visu radību un vidi, kurā dzīvojam, un kļūt par Dieva dāvanu sargātājiem, liecina Latvijas Romas Katoļu Baznīcas piedāvātais pāvesta uzrunas tulkojums.

"Sargāsim Kristu mūsu dzīvē, lai sargātu citus, lai sargātu radību," teica pāvests, uzsverot, ka sargāšana ir plaša dimensija, kas neattiecas tikai uz kristiešiem, bet gan uz visiem cilvēkiem.

"Sargāt visu radību, radības skaistumu, kā tas tiek pateikts Radīšanas grāmatā un kā to ir darījis svētais Francisks no Asīzes: tas nozīmē cienīt ikvienu Dieva radību un vidi, kurā dzīvojam. Tas nozīmē sargāt cilvēkus, rūpēties par visiem, par katru personu ar mīlestību, īpaši jau bērnus, vecos, tos, kas ir visvājākie un bieži vien atrodas mūsu sirds tālākajos nostūros," skaidro Francisks.

"Tas nozīmē rūpēties vienam par otru ģimenē: laulātie savstarpēji sargā viens otru, arī kā vecāki rūpējas par bērniem un ar laiku arī bērni kļūst par vecāku sargātājiem. Tas nozīmē veidot patiesu draudzību, kurā paļāvībā sargājam viens otru, cieņā un labajā. Būtībā cilvēkam ir uzticēts sargāt visu. Tā ir atbildība, kas attiecas uz visiem. Esiet Dieva dāvanu sargātāji!" aicina 76 gadus vecais pāvests.

Ja cilvēks nerūpējas par radību un līdzcilvēkiem, tad izplatās iznīcība un "izžūst sirds", turpina augstais virspriesteris. "Es ļoti lūdzu visus, kuriem ir atbildīga loma ekonomiskajā, politiskajā vai sociālajā jomā, kā arī visus labas gribas vīriešus un sievietes: būsim radības "sargātāji", dabā ierakstītā Dieva plāna sargātāji, viens otra un vides sargātāji! Nepieļausim, lai iznīcības un nāves zīmes pavada šīs mūsu pasaules ceļu!", mudina dvēseļu gans.

Francisks atgādina, ka naids, skaudība un augstprātība aptraipa dzīvi, tāpēc ir jārūpējas arī par sevi, jo tieši no sirds nāk labie un ļaunie nodomi, kas "ceļ un iznīcina". "Mums nav jābaidās no labestības, nedz arī no mīļuma!" mudina jaunais pāvests.


Vēstīts, ka otrdien vērienīgā ceremonijā Vatikānā, piedaloties garīdzniekiem, valstu delegācijām un citiem interesentiem, amatā inaugurēts pagājušajā nedēļā ievēlētais Romas pāvests Francisks.

13. marta vakarā, otrajā konklāva dienā, baltu dūmu mutuļi no Siksta kapelas skursteņa vēstīja, ka ir ievēlēts jauns pāvests 1,2 miljardiem pasaules katoļu. Par galveno dvēseļu ganu kļuva  kardināls no Argentīnas Horhe Mario Bergoljo, kurš  izvēlējās Franciska vārdu.

76 gadus vecais Buenosairesas arhibīskaps ir pirmais latīņamerikānis un jezuīts, kurš sēdēs Svētajā Krēslā.

Pāvesta vārdu Bergoljo izvēlējies par godu Svētajam Asīzes Franciskam, kurš bija dabas apbrīnotājs un trūcīgo cilvēku kalps. Asīzes Francisks 12. gadsimtā piedzima bagāta audumu tirgotāja ģimenē, bet vēlāk atteicās no mantojuma un skrandās dzīvoja starp ubagiem pie Svētā Pētera bazilikas Romā.

Vēstīts, ka Svētais Krēsls palika bez saimnieka februāra beigās, kad  no amata atkāpās pāvests Benedikts XVI, kas kļuva par pirmo šādu gadījumu gadsimtu laikā. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!