Foto: AFP/Scanpix

Nesen amatā ieceltais jaunais Romas katoļu baznīcas pāvests Francisks svētdien Vatikānā Svētā Pētera laukumā vadīs pirmo Lieldienu dievkalpojumu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Francisks svētdien nāks klajā arī ar savu pirmo vēstījumu "Urbi et Orbi" jeb "Pilsētai un pasaulei".

Pāvests uzstāsies uz tā paša balkona, uz kura izgāja sveikt tautu uzreiz pēc ievēlēšanas amatā. BBC vēsta, ka Vatikāna laukumā jau pulcējas ticīgie, lai uzklausītu jaunā pāvesta Lieldienu vēstījumu.

Jau vēstīts, ka 13. marta vakarā, otrajā konklāva dienā, baltu dūmu mutuļi no Siksta kapelas skursteņa vēstīja, ka ir ievēlēts jauns pāvests 1,2 miljardiem pasaules katoļu. Par galveno dvēseļu ganu kļuva kardināls no Argentīnas Horhe Mario Bergoljo, kurš izvēlējās Franciska vārdu.

76 gadus vecais Buenosairesas arhibīskaps ir pirmais latīņamerikānis un jezuīts, kurš sēdēs Svētajā Krēslā.

Pāvesta vārdu Bergoljo izvēlējies par godu Svētajam Asīzes Franciskam, kurš bija dabas apbrīnotājs un trūcīgo cilvēku kalps. Asīzes Francisks 12. gadsimtā piedzima bagāta audumu tirgotāja ģimenē, bet vēlāk atteicās no mantojuma un skrandās dzīvoja starp ubagiem pie Svētā Pētera bazilikas Romā.

Vēstīts, ka Svētais Krēsls palika bez saimnieka februāra beigās, kad no amata atkāpās pāvests Benedikts XVI, kas kļuva par pirmo šādu gadījumu gadsimtu laikā.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!