Foto: AP/Scanpix

Francija aprīlī sāks savu karavīru izvešanu no Mali, kur tie kopš janvāra vada militāro operāciju pret islāmistu nemierniekiem, paziņoja Francijas prezidents Fransuā Olands, norādot, ka militārās intervences noslēguma fāze turpināsies visu martu. Par to vēsta raidsabiedrība BBC.

Operācijā valsts ziemeļos ir nogalināti "teroristu līderi", nenosaucot konkrētus vārdus, trešdien paziņoja Olands. Drošību pār reģionu pārņems Eiropas atbalstītie Rietumāfrikas valstu spēki, piebilda prezidents.

Kopš operācijas sākuma Francija Mali ir zaudējusi četrus savus karavīrus. Pēdējais no tiem kritis trešdien, franču karavīru un nemiernieku sadursmēs uz austrumiem no Gao pilsētas. Amatpersonas ziņoja, ka apšaudēs krita 10 islāmistu kaujinieku. Pavisam Mali atrodas aptuveni 4000 franču karavīri.

BBC norāda, ka nav skaidrs, vai, runājot par likvidētajiem teroristu līderiem, Olands domājis divus pagājušajā nedēļā nogalinātos. Čadas spēki paziņoja, ka tās karavīri Mali ziemeļos nogalinājuši islāmistu kaujinieku augsta ranga līderi Mohtanu Belmohtaru, kurš janvārī organizēja uzbrukumu Alžīrijas rūpnīcai, kur tika nogalināti 37 ārvalstu ķīlnieki. Tāpat Čadas valdība piektdien paziņoja, ka ir nogalināts grupējuma ""Al Qaeda" islāmiskajā Magrebā" otrs augstākais līderis Abu Zeids.

Aptuveni 2000 Čadas karavīru ir pievienojušies Mali armijai un Rietumāfrikas valstu spēkiem ANO sankcionētā misijā, lai palīdzētu valstij apkarot islāmistu nemierniekus.

Jau vēstīts, ka franču spēki kopš 11. janvāra vada militāro operāciju Mali, lai atbrīvotu valsts ziemeļus no islāmistu nemierniekiem, kuri turpināja virzīties tālāk valdības kontrolētajās teritorijās. Rietumvalstis uztraucas, ka radikāļu kontrolētās teritorijas var kļūt par teroristu bāzēšanās un patvēruma vietu.

Ar franču aviācijas atbalstu ir izdevies atbrīvot galvenās valsts ziemeļu pilsētas, bet nemiernieku vajāšanas turpinās tuksnesī un kalnos. ANO Drošības padomes lēmums paredz, ka drošību atbrīvotajās teritorijās vājajai Mali armijai palīdzēs nodrošināt Rietumāfrikas valstu spēki. Savukārt Mali armijas apmācībā, ar nolūku veicināt tās spējas cīnīties pret nemierniekiem, piedalīsies arī Eiropas Savieniba (ES).

Pēc martā notikušā valsts apvērsuma, islāmisti un tuaregu nemiernieki, izmantojot jukas, iekaroja valsts ziemeļus. Vēlāk islāmistu un tuaregu alianse izjuka. Islāmisti ieņēma šīs teritorijas galvenās pilsētas, ieviesa brutālu šariata versiju un iznīcināja senas svētnīcas Timbuktu pilsētā, izpelnoties starptautisku sašutumu, atsaucoties uz aģentūru BNS, jau vēstīja "Delfi".

ANO drošības padome decembrī pilnvaroja Rietumāfrikas valstu bruņotos spēkus uzsākt cīņu pret ar "Al Qaeda" saistītajiem Mali islāmistiem. Tomēr operāciju sākotnēji bija paredzēts sākt ne ātrāk kā septembrī. Tas deva iespēju islāmistiem turpināt uzbrukumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!