Foto: EPA/Scanpix/LETA

Francijas prezidents Emanuels Makrons piektdien paziņoja, ka Francijas spēki no Mali ziemeļiem tiks pārdislocēti uz citām teritorijām un valstīm tālāk uz dienvidiem tur pieaugošo terora draudu dēļ, vēsta "France24".

Makrons samitā ar Rietumāfrikas valstu Nigēras, Mali, Mauritānijas, Čadas un Burkinafaso līderiem norādīja, ka džihādistu draudi mainījušies no centieniem kontrolēt noteiktu ģeogrāfisku reģionu uz terora sēšanu lielākā skaitā valstu, faktiski draudus radot visām Gvinejas līča valstīm.

Kopš pirms astoņiem gadiem Francija ieradās palīgā Mali, apturot valsts ziemeļos islāmistu teroristu ekspansiju, tās spēku aptuveni 5100 cilvēku lielais kontingents turpināja nodrošināt relatīvu mieru pret islāmistiem.

Analītiķi jau iepriekš brīdinājuši, ka terora draudi pieaug citās valstīs, tostarp ģeogrāfiski ne tik lielajās, bet blīvi apdzīvotajās Beninā un Kotdivuārā. Francijas prezidents piektdien pauda, ka uz dienvidiem varētu pārdislocēt līdz pat pusi no šobrīd Mali izvietotajiem spēkiem. Vienlaikus viņš uzsvēris, ka nekādā veidā negrasās pārņemt pašu valstu funkcijas vai suverenitāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!