Foto: AFP/Scanpix/LETA

Tiesa Francijas pilsētā Lillē diviem vegāniem piespriedusi sešu un 10 mēnešu ilgus cietumsodus par 15 uzbrukumiem vietējiem restorāniem un gaļas veikaliem. Vēl diviem uzbrukumos iesaistītajiem piemērots sešu mēnešu nosacīts cietumsods, vēsta "Currenttime".

Agresīvo vegānu grupa darbojās no 2018. gada aprīļa līdz augustam. Viņi sarīkoja uzbrukumus skārņiem, vienam zivju veikalam, siera un delikatešu tirgotavai, kā arī vienai "McDonalds" ēstuvei.

Pierādīt grupas saistību ar uzbrukumiem izdevās pēc tam, kad kādā no izdemolētajiem veikaliem tika atrasta viena grupas dalībnieka DNS pēdas, kā arī pārmeklējot aizdomās turēto aktīvistu dzīvesvietas.

Saskaņā ar policijas skaidrojumu, visi grupas dalībnieki ir vegāni un ar uzbrukumiem protestēja pret gaļas un gaļas produktu tirdzniecību. Aktīvisti dauzīja veikalu vitrīnas, aplēja sienas ar neīstām asinīm un nozieguma vietās atstāja uzrakstu "Stop Speciesism" (vegānu sauklis par ētisku izturēšanos pret dzīvniekiem), paziņoja policija.

Francijas Miesnieku asociācijas dati liecina, ka 2018. gadā valstī notikuši aptuveni 50 uzbrukumu gaļas tirgotavām. Skārņu īpašnieki ir vērsušies pie iekšlietu ministra ar prasību nodrošināt viņu rūpala aizsardzību pret vegāniem ekstrēmistiem. Vēstulē asociācijas pārstāvji grautiņus gaļas veikalos nodēvēja par "terorisma veidu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!