Foto: AFP/Scanpix
Franču vēsturnieku komisija, tuvojoties Pirmā pasaules kara 100 gadu jubilejai, aicina pārskatīt par gļēvulību un dezertēšanu nošauto karavīru lietas, vēsta raidsabiedrība BBC.

Daudzi no viņiem ir "cienīgi un pelnījusi saņemt morālu, pilsoņu un sabiedrības iedvesmotu reabilitāciju", teikts ziņojumā. Valdības izveidotās komisija ziņojumā aicina pārskatīt  650 Pirmā pasaules kara laikā nošauto vīriešu lietas.

Apsvērt šādu iespēju apsolījis Francijas veterānu ministrs Kaders Arifs.

Ziņojumā norādīts, ka daudzi no nošautajiem nav bijuši "gļēvuļi, bet gan labi karavīri, kas pildīja savus pienākumus un nav pelnījuši nāvi", tāpēc ir pelnījuši, ka tiek noņemts "kauns, ko uzlikuši šie spriedumi".

Valdības galvenās iespējas rīkoties ir vai nu "nedarīt neko", vai izsludināt "vispārēju reabilitāciju", norāda komisijas vadītājs Antoins Prosts.

Trešā iespēja būtu pārskatīt katru lietu atsevišķi, novērtējot karavīra tiesības tikt reabilitētam, tomēr tas radītu pārāk daudz juridisku sarežģījumu.

Kā iespējamais variants tiek minēts lūgt veterānu ministram piemiņas pasākumos atzīt, ka daudzi ar nāvi notiesātie "nošauti steigā un dažkārt patvaļīgi". Šo iespēju kā visticamāko norāda BBC korespondents Parīzē Kristians Frasers.

Pirmā pasaules kara sākuma 100 gadadienas atzīmēšanu kā nozīmīgu savas prezidentūras notikumu ir minējis Fransuā Olands.

Lielbritānijā 2001. gadā ir atklāts piemineklis Pirmā pasaules kara laikā gļēvulībā vai dezertēšanā apsūdzēto un nošauto karavīru piemiņai, piebilst BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!