Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) robežapsardzības aģentūra "Frontex" vienojusies paplašināt robežapsardzības palīdzību Grieķijai, kas ietvers arī tās sauszemes robežu ar Turciju, otrdien paziņoja aģentūra.

Pirmdien "Frontex" vienojās sākt tā dēvēto ātrās reaģēšanas robežapsardzi, lai palīdzētu Grieķijai sargāt tās jūras robežas Egejas jūrā. Vēlāk Grieķija arī lūdza palīdzību apsargāt tās austrumu sauszemes robežu.

"Frontex" "pilnībā atbalsta Grieķiju, risinot pašreizējo situāciju uz ārējām robežām ar Turciju" un ir gatava paplašināt atbalstu "uz citiem darbības rajoniem un ar cita veida palīdzību "Frontex" mandāta ietvaros", teikts aģentūras paziņojumā.

"Frontex" valde sākusi divu dienu ārkārtas sēdi tās galvenajā mītnē Varšavā, lai apspriestos, cik daudz robežsargu un kāda veida aprīkojumu aģentūra var piešķirt Grieķijai.

Kā ziņots, ceturtdien Turcija pavēstīja, ka vairs neliks šķēršļus migrantiem, kas vēlas doties uz Eiropu, un pēc šī paziņojuma robežas virzienā sākās masveidīga nelegālo imigrantu plūsma. Starp tiem, kas šobrīd drūzmējas pie Grieķijas robežas vairums, šķiet, ir afgāņi, taču viņu vidū ir arī daudzu citu valstu pilsoņi, tostarp irāņi, irākieši, bangladešieši un sīrieši.

Daļa nelegālo imigrantu mēģina sasniegt arī Grieķijai piederošās salas Egejas jūrā.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans paziņojis, ka pēc karadarbības eskalācijas Sīrijas Idlibas provincē Turcijai, kas jau uzņēmusi aptuveni 3,6 miljonus sīriešu bēgļu, neizbēgami draud jauns bēgļu vilnis, ar kuru Ankara vairs nespēj tikt galā. Tāpēc tā bijusi spiesta atvērt bēgļiem robežu ar Eiropas Savienību (ES), kas neturot savus solījumus un nesniedzot Turcijai pietiekamu atbalstu bēgļu uzturēšanai.

Pirmdienas vakarā Grieķijas varasiestādes paziņoja, ka kopš sestdienas rīta novērsti vairāk nekā 24 000 mēģinājumi nelegāli šķērsot zemes robežu ar Turciju. 183 cilvēki ir aizturēti, taču starp viņiem ir ļoti maz sīriešu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!