Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Eiropas Savienības (ES) robežapsardzības aģentūra "Frontex" otrdien Albānijā sākusi savu pirmo operāciju ārpus ES teritorijas.

Par operācijas sākumu paziņots pāris dienas pirms Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām, kad bloka migrācijas politika izpelnījusies asu kritiku no populistu kandidātu puses, tostarp to kritizējis Itālijas iekšlietu ministrs un labējās partijas Līga līderis Mateo Salvīni un Francijas Nacionālās apvienības vadošais kandidāts Žordāns Bardela.

Bardela nesen izteicās, ka "Frontex", kam uzticēta ES ārējo robežu sargāšana, darbojusies kā reģistratūra imigrantiem.

Noraidot kritiku, ES migrācijas komisārs Dimitris Avramopuls sacīja, ka "Frontex" operācija Albānijā mainīs spēles noteikumus un ir "patiešām vēsturisks solis", kas pietuvinās šo reģionu ES caur kopīgu darbu pie kopīgām problēmām, piemēram, kā labāk tikt galā ar migrāciju un kā kā labāk aizsargāt kopīgās robežas.

Albānija, kas jūnijā cer sākt sarunas par iestāšanos ES, šīs operācijas ietvaros saņems palīdzību robežu kontrolē un cīņā ar pārrobežu noziedzību.

Albānijas premjerministrs Edi Rama uzsvēra, ka šis ir nozīmīgs solis Albānijas un ES attiecībās, un sacīja, ka tas stiprinās sadarbību drošības jomā.

Sākot no trešdienas, "Frontex" komandas būs izvietotas uz Grieķijas robežas blakus Albānijas robežsargiem.

Eiropas Komisija (EK) ir ierosinājusi līdzīgas operācijas sākt arī Bosnijā, Ziemeļmaķedonijā, Melnkalnē un Serbijā. Domājams, ka attiecīgas vienošanās tiks noslēgtas tuvākajā laikā.

Minētās valstis un Albānija atrodas tā dēvētajā Balkānu maršrutā.

2015.gadā un 2016.gadā pa šo ceļu uz ES devās simtiem tūkstošiem migrantu, bēgot no kara un nabadzības Āfrikā un Tuvajos Austrumos, taču 2016.gada martā šis maršruts tika slēgts.

EK paziņojumā norādīts, ka labāka sadarbība sekmēs nelegālās imigrācijas kontroli, veicinās drošību uz ES ārējām robežām un stiprinās "Frontex" iespējas rīkoties ES robežu tuvumā, vienlaikus pietuvinot šos reģionus ES.

ES nolēma ievērojami stiprināt "Frontex" pēc lielā imigrantu pieplūduma 2015.gadā.

Līdz 2027.gadam aģentūra cer izvietot 10 000 robežsargu, lai palīdzētu valstīm tikt galā ar migrāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!