Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Eiropas Savienības (ES) robežapsardzības pārvalde "Frontex" informējusi Eiropas Komisiju (EK) par provokatīvajiem manevriem, kurus Egejas jūrā aprīlī veikuši Turcijas krasta apsardzes kuģi.

"Frontex" direktors Fabriss Legeri vēstulē, kas nonākusi aģentūras DPA rīcībā, informējis par incidentiem, kas 26. un 27. aprīlī notikuši pie Grieķijai piederošās Hijas salas.

Turcijas krasta apsardzes kuģi iegājuši Grieķijas teritoriālajos ūdeņos, kur "Frontex" misijas sastāvā esošo Somijas un Zviedrijas patruļkuģu tuvumā veikuši bīstamus manevrus, raksta Legeri.

Turku krasta apsardze reizēm izrāda sadarbību un Turcijas teritoriālajos ūdeņos pārtver nelegālos imigrantus, atzīst "Frontex" direktors.

Taču citreiz turki demonstrē naidīgumu un spiež nelegālos imigrantus uz Grieķijas teritoriālajiem ūdeņiem, piebilst Legeri.

"Turcijas krasta apsardzes motivācija šo incidentu laikā ir apšaubāma, ņemot vērā operāciju zonas ģeopolitisko jutīgumu" uzsver ES robežapsardzības pārvaldes šefs.

Attiecības Grieķijas un Turcijas starpā pēdējā laikā ir īpaši nokaitētas, pateicoties gan nelegālo imigrantu plūsmai, kuru Ankara izmanto kā spiediena instrumentu uz ES, gan konfliktam par tiesībām uz Vidusjūrā esošo dabasgāzes iegulu izmantošanu.
Atēnas pastāvīgi apsūdz Turciju agresīvā uzvedībā, turku iznīcinātājiem pārkāpjot Grieķijas gaisa telpas robežas un turku karaflotei veicot provokatīvas darbības grieķu ūdeņos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!