Foto: AFP/Scanpix
Bijušais Japānas atomelektrostacijas (AES) "Fukušima – 1" ģenerāldirektors Masao Jošida atkāpies no amata dzīvībai bīstamas slimības dēļ – mediķi viņam konstatējuši barības vada vēzi, vēsta "The Washington Post".

Par to, ka 56 gadus vecais avarējušās atomelektrostacijas direktors nokļuvis slimnīcā, kļuva zināms novembra beigās, taču hospitalizācijas iemesli toreiz netika minēti, bet decembra sākumā viņš atkāpās no amata.

Kā vēsta ārvalstu mediji, Josida vadījis "Fukušima - 1" katastrofas seku likvidēšanas operāciju un saskaņā ar "Fukušima- 1" atomelektrostacijas operatorfirmas "Tokyo Electric Power Co." ( TEPCO) pārstāvja Masato Jamaguti teikto, bijušais "Fukušima -1" vadītājs saņēmis 70 milizīvertus lielu radiācijas devu, darbojoties atomelektrostacijā pēc zemestrīces izraisītās katastrofas. Pieļaujamā radiācijas deva atomelektrostacijas darbiniekiem ir 100 milizīverti.

Savukārt Japānas ārsti pavēstījuši, ka Jošidam barības vada vēzis attīstījies pēdējo piecu gadu laikā un viņa slimība nav saistīta ar traģisko avāriju atomelektrostacijā.

Jau vēstīts, ka Japānā 11.martā notika 9,0 balles spēcīga zemestrīce. Tās izraisītajā cunami tika nopietni bojāta "Fukušima-1″ reaktoru dzesēšanas sistēma. Bojājumu dēļ notika vairākas eksplozijas un avārijas, kas radīja arī radiācijas noplūdes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!