Foto: Reuters/Scanpix
"Fukušimas – 1" AES dezaktivizācijas darbos tiek nodarbināti 2000 darbinieki. Līdz ar tikko ausušo gaismiņu, viņi nāk ārā no savām kopmītnēm – kādreizējā pansionāta Ivaki – Jumoto kūrortā, un brauc 30 jūdzes ( 51 kilometrus) uz atomelektrostaciju (AES), vēsta laikraksts "The Guardian".

Te dzīvo pieredzējuši tehniķi un inženieri, kā arī simtiem ierindas darbinieku, kurus piesaista lielā alga. Pēdējie ir iesaukti par "radioaktīvajiem moriem", jo viņi veic visnetīrāko un bīstamāko darbu.

47 gadus vecais Arijosi Rune strādā piecas dienas nedēļā, saņem 12 tūkstošus jenu (95 mārciņas) dienā. "Es nekad neesmu domājis, ka darbs AES ir bīstams. Alga ir taisnīga. Strādājot par kravas automašīnas šoferi, es saņēmu mazāk," stāsta Rune.

Viņa māte nezina, ka dēls pusi dienas pavada AES, Runes bērni gan ir lietas kursā: "Viņi par mani uztraucas. Tajā pašā laikā uzskata, ka man ir lielisks darbs."

Mazliet vairāk kā mēneša laikā Rune ir guvis piecus milizīvertus lielu radiācijas devu : tas mazliet vairāk kā divas reizes pārsniedz gada vidējo radiācijas normu.

AES operatorkompānijas "Tokio Electric Power Company" (TEPCO) inženieriem, kas strādā energoblokos pie reaktoriem, pieļaujamā deva ir līdz 250 milizīvertiem gadā. Firma, kas algo Runi, ir noteikusi savas robežas - 30 milizīverti štata darbiniekiem un 15 - melnstrādniekiem uz laiku. Rune cer, ka viņam ļaus strādāt arī pēc limita sasniegšanas.

Pirms darba sākšanas Rune un viņa darbabiedri pārģērbjas speciālos tērpos, uzvelk maskas, aizsargbrilles un cimdus. Viņiem ir pienākums visur sev līdzi nēsāt radiācijas līmeņa mērītājus.

AES teritorijā noteikta kārtība - 90 minūtes darbs, 90 minūtes atpūta un atkal 90 minūtes darbs.

"Ejot pārtraukumā, Rune ir pienākums novilkt kokvilnas cimdus un tikai pēc tam atvērt durvis uz otru istabu. Tajā viņš novelk pārējos divus pārus gumijas cimdus un noģērbjas līdz apakšveļai. Trešajā istabā mēra viņa saņemto radiāciju. Ja viss ir kārtībā, Runem izsniedz jaunu formu un veļu. Pēc otrās 90 minūšu maiņas process atkārtojas," raksta laikraksts.

Rune šaubās, vai līdz janvārim, kā sola TEPCO, AES izdosies atsākt darbu stabilizācijas režīmā. "Bet progresa pazīmes es redzu, piemēram, radioaktīvā ūdens attīrīšanā," viņš piemetina.

Brigādes 25 cilvēku sastāvā, tostarp Rune, pienākums ir tās savākt un iepakot 23 000 ugunsdzēsēju uniformas. Avārijas pirmajās dienās tās atstāja katastrofas seku likvidētāji. Formas šķiro un sūta uz utilizācijas uzņēmumiem.

Neviens no tiem, ar kuriem runājās žurnālisti, nav pārliecināts, ka TEPCO līdz janvārim savedīs reaktoru kārtībā. Tiek gaidīts, ka operators kompānija savus plānus pārskatīs.

Pēc katastrofas TEPCO piesaistīja glābšanas darbiem lielās būvniecības kompānijas, bet tās noalgoja cilvēkus vēl ar 600 apakšuzņēmēju starpniecību.

Ir bažas, ka ne visi apakšuzņēmēji ievēro drošības notekumus. "Viena restorāna saimnieks sūdzējās, ka vakaros strādnieki uz restorānu nākot uniformās, nav nomainījuši pat apavus, ar kuriem staigā pa AES," raksta laikraksts.

Visi, kurus apjautāja žurnālisti, uzskata, ka vislielākos draudus veselībai rada nevis radiācija, bet vairāku stundu darbs maskās, brillēs un aizsargtērpos. "Kostīmā ir neciešami karsts," skaidro kāds darbinieks no Osakas.

"Tādi cilvēki, kā es, šeit strādā daļēji pienākuma apziņas dēļ, bet pārsvarā naudas dēļ. Daži sēdēja mājās bez darba, citiem nekad nav izdevies noturēties pastāvīgā darbā," skaidro Rune.

Kā ziņots, Japānā 11.martā notika 9,0 balles spēcīga zemestrīce. Tās izraisītajā cunami tika nopietni bojāta "Fukušima-1″ reaktoru dzesēšanas sistēma. Bojājumu dēļ notika vairākas eksplozijas un avārijas, kas radīja arī radiācijas noplūdes. TEPCO atzinusi, ka pirmajā energoblokā kodoldegvielas stieņi ir pilnībā izkusuši un nogrimuši reaktorā iesūknētajā ūdenī, savukārt vēl divos reaktoros situācija ir neskaidra.

"Fukušima - 1" AES avārija lika evakuēt vairāk nekā 200 000 cilvēkus no 30 kilometru zonas ap staciju.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!