Foto: AFP/Scanpix

Pirmo reizi kopš 2011. gada traģēdijas, kad cunami Japānā izraisīja Fukušimas atomelektrostacijas avāriju, katastrofas cietušajā reģionā ievāktie rīsi pēc radiācijas pārbaudēm atzīti par drošiem ēšanai, atsaucoties uz vietējo varasiestāžu teikto, raksta Reuters.

Visi 2014. gadā Fukušimas reģionā ievāktie rīsi - kopumā aptuveni 360 000 tonnas ir pārbaudīti un iekļaujas nacionāli noteiktajos standartos, uzrādot mazāk nekā 100 bekelerus (radioaktivitātes mērvienība) uz kilogramu.

"Fakts, ka rīsu daudzums, kas neiziet mūsu pārbaudes, pēdējos trīs gadus stabili samazinās, norāda, ka mēs ejam pareizajā virzienā," norāda reģiona pārstāvis, kurš atbild par valstij nozīmīgās lauksaimniecības kultūras audzēšanu Fukušimā.

Jau kopš 2012. gada visi reģionā izaudzētie rīsi tiek pārbaudīti, lai gan salīdzinoši to apjomi ir ārkārtīgi niecīgi. Lauksaimnieki kopš traģēdijas ir mainījuši mēslojumu, kurš augiem vairs neļauj uzņemt radioaktīvo cēziju.

Pēdējo divu gadu laikā pārbaudīti aptuveni 10 miljoni rīsu maisu ik gadu, no kuriem 2012. gadā par standartiem neatbilstošu atzīts 71 maiss, bet 2013. gadā - 28 maisi.

Tikai pērn Japāna atsāka rīsu eksportu uz citām zemēm, bet no Fukušimas reģiona persiki un āboli uz Taizemi tiek eksportēti jau kopš 2012. gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!