Foto: Reuters/Scanpix

Piektdien otro reizi mēneša laikā daļēji apstājusies dzesēšanas sistēma cunami skartajā Japānas atomelektrostacijā (AES) Fukušimā, atsaucoties uz AES operatoru, vēsta raidsabiedrība BBC.

Piektdien iedarbojusies trešā reaktora trauksmes sistēma, kad apstājusies dzesēšana vienam no baseiniem ar izlietotiem, bet augsti radioaktīviem degvielas stieņiem, paziņoja kompānija "Tokyo Electric Power Company" (TEPCO). Tehniskā kļūme tūlītējus draudus un bīstamību neradot.

Martā enerģijas padeves pārtraukuma dēļ apstājās dzesēšanas sistēma četros izlietotās kodoldegvielas baseinos. Kompānijas tad skaidroja, ka īssavienojumu, sagraužot elektrības vadus kādā sadales skapī, radījušas žurkas, informē BBC.

Jau ziņots, ka Japānā 2011. gada 11.martā notikušajā 8,9 ballu zemestrīcē un tās izraisītajos cunami tika nopietni bojāta Fukušimas AES reaktoru dzesēšanas sistēma. Bojājumu dēļ notika vairākas eksplozijas un avārijas, kas izraisīja arī radiācijas noplūdes. Zemestrīces un tai sekojošo cunami dēļ gāja bojā vairāk nekā 20 000 cilvēku.

Kopš tā laika "Fukušima – 1" AES notiek glābšanas un demontāžas darbi, kuri varētu turpināties desmitgadēm. Avarējušajā AES pa laikam notiek tehniskas kļūmes, piemēram, vairākas reizes ir notikusi radioaktīva ūdens noplūde.

Fukušimas gadījums Japānā rosināja diskusiju par atteikšanos no atomenerģijas. Valstī pārbaužu veikšanai tika apturēti visi kodolreaktori. Tomēr atomenerģija ir vitāli svarīga valsts augstā elektroenerģijas pieprasījuma apmierināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!