Foto: AP/Scanpix

Japānas Fukušimas atomelektrostacijā (AES) seši strādnieki trešdien nonākuši saskarsmē ar radioaktīvu ūdeni, paziņojusi energokompānija TEPCO.

Ūdens apšļāca darbiniekus brīdī, kad viņi nejauši norāva cauruli, kas bija pieslēgta ūdens pārstrādes sistēmai.

"Ūdens nenonāca saskarsmē ar viņu sejām, tādēļ pastāv maza iespēja, ka strādnieki to uzņēmuši," paziņoja TEPCO preses pārstāve, piebilstot, ka negadījuma brīdī klāt bijuši vēl pieci darbinieki.

Pirmdien kompānija atklāja, ka kāds strādnieks nejauši izslēdzis sūkņus, kas pumpē ūdeni, lai atdzesētu bojātos reaktorus. Nekavējoties iedarbojās rezerves sistēma, bet šis gadījums kārtējo reizi atgādināja, cik nedroša joprojām ir situācija Fukušimas AES.

Arī nule kā notikušais incidents nevairo ticību TEPCO spējām tikt galā ar Fukušimas avārijas sekām.

Šā gada 11.martā apritēja divi gadi, kopš Japānu satricināja spēcīga zemestrīce, kurai sekoja katastrofāls cunami.

Fukušimas atomelektrostacijā pēc zemestrīces pilnībā sabojājās dzesēšanas sistēmas, kā dēļ notika kodolreaktoru serdeņu kušana un radioaktīvo materiālu noplūšana vidē, izraisot pasaulē nopietnāko kodolkatastrofu kopš Černobiļas atomelektrostacijas sprādziena 1986.gadā.

Divus gadus pēc katastrofas simtiem tonnu gruntsūdeņu ik dienu ieplūst bojātajās reaktoru ēkās un sajaucas ar ūdeni, kas joprojām tiek iepludināts reaktoros caur pagaidu dzesēšanas sistēmu.

Radioaktīvais ūdens tiek uzkrāts pagaidu tvertnēs, un atklājies, ka vairākās vietās notiek šo ūdeņu noplūde un pastiprināta radiācija konstatēta arī vietās, kur ūdens nav redzams. Tas viss radījis bažas, ka Fukušimā notiekošais izvēršas par krīzes situāciju.

Japānas energokompānija TEPCO, kas apsaimnieko Fukušimas AES, ir atzinusi, ka daļa no noplūdušā augsti toksiskā ūdens, iespējams, jau nonākusi Klusajā okeānā, bet kompānijai joprojām nav skaidra plāna, kā risināt piesārņotā ūdens problēmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!