Foto: AFP/Scanpix
Japānas Fukušimas atomelektrostacijā sākta "ledus sienas" veidošana, lai cīnītos pret gruntsūdeņu piesārņošanu ar radioaktīvām vielām.

Ap četrām reaktoru ēkām plānots izveidot 1,5 kilometrus garu aizsargsienu, sasaldējot augsni. Lai to panāktu, dziļi zemē tiks ievietotas 1550 caurules, pa kurām cirkulēs dzesinoša smēremulsija.

Japānas valdībai šis bezprecedenta projekts izmaksās aptuveni 32 miljardus jenu (231 miljonu eiro).

Šī gada 11. martā apritēja trīs gadi, kopš Japānu satricināja spēcīga zemestrīce, kurai sekoja katastrofāls cunami.

Fukušimas atomelektrostacijā pēc zemestrīces pilnībā sabojājās dzesēšanas sistēmas, kā dēļ notika kodolreaktoru serdeņu kušana un radioaktīvo materiālu noplūšana vidē, izraisot pasaulē nopietnāko kodolkatastrofu kopš Černobiļas atomelektrostacijas sprādziena 1986. gadā.

Trīs gadus pēc avārijas tonnām gruntsūdeņu joprojām ik dienu ieplūst bojātajās reaktoru ēkās un sajaucas ar ūdeni, kas joprojām tiek iepludināts reaktoros caur pagaidu dzesēšanas sistēmu.

Radioaktīvais ūdens tiek uzkrāts pagaidu tvertnēs, un vairākkārt atklājies, ka notiek šo ūdeņu noplūde, un pastiprināta radiācija konstatēta arī vietās, kur ūdens nav redzams. Tas viss radījis bažas, ka Fukušimā notiekošais izvēršas par krīzes situāciju.

Japānas Atomelektrostaciju uzraudzības aģentūra pagājušajā nedēļā akceptēja "ledus sienas" celtniecību, jo Fukušimas atomelektrostacijas apsaimniekotāja kompānijai "Tokyo Electric Power Co." un uzņēmumam "Kajima Corp" izdevās pārliecināt aģentūru, ka šis projekts neizraisīs zemes iegrimšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!