Foto: AFP/Scanpix
'Lielā astoņnieka' līderi piektdien G-8 valstu samitā Dovilā apsolīja šā gada sākumā diktatorus gāzušajai Ēģiptei un Tunisai starptautisko palīdzību 20 miljardu ASV dolāru (aptuveni 10 miljardi latu) apjomā, savukārt Lībijas autoritāro līderi Muamaru Kadafi aicināja nekavējoties atteikties no varas, bet Sīrijas režīmu aicināja pārtraukt vardarbību, pretējā gadījumā solot pārdomāt tālākos soļus, informē raidorganizācija BBC.

G-8 samita dalībnieku paziņojumā par "arābu pavasari" pausts, ka 20 miljardus ASV dolāru Ēģiptei un Tunisijai tuvāko divarpus gadu laikā piešķirs starptautiskās attīstības bankas.

"Astoņnieka" valstis – ASV, Francija, Lielbritānija, Vācija, Itālija, Kanāda, Japāna un Krievija – arī sola sniegt Ēģiptei un Tunisijai divpusējo palīdzību, taču tieši kuras valstis, kad un cik lielā apjomā palīdzēs ēģiptiešiem un tunisiešiem būvēt jauno demokrātiju, paziņojumā nav norādīts.

"Mūsu kopīgais mērķis īstermiņā ir neļaut nestabilitātei izjaukt politisko reformu procesu un nodrošinār sociālo un makroekonomisko stabilitāti," pausts paziņojumā.

G-8 valstu vadītāji piektdien samita noslēgumā kārtējo reizi tikās ar Ēģiptes un Tunisijas līderiem un oficiāli paziņoja par palīdzības programmas uzsākšanu. Ēģipte starptautiskajai sabiedrībai lūgusi palīdzību 12 miljardu ASV dolāru (6 miljardi latu) apjomā, bet Tunisija – 25 miljradus dolāru (12,5 miljardi latu).

Sadarbības programma paredz Eiropas Rekosntrukcijas un attīstības bankas restrukturēšanu, lai tā varētu palīdzēt arī jaunajām arābu demokrātijām. ERAB tika izveidota pagājušā gadsimta 90.gadu sākumā pēc "sociālisma nometnes" un PSRS sabrukuma, lai atbalstītu demokrātiskās un tirgus reformas Austrumeiropas valstīs.

Pirms Dovilas samita politologi prognozēja, ka Krievijas īpašā pozīcija neļaus "astoņniekam" paust vienotu nostāju Lībijas un Sīrijas jautājumā, taču šī prognoze piepildījās tikai daļēji. "Mēs neuzskatam, ka Kadafi jādodas emigrācijā. Viņam jāatsakās no varas, un, jo ātrāk viņš to izdarīs, jo lielākas būs viņa izvēles iespējas," paudis Francijas prezidents Nikolā Sarkozī.

"Lielā astoņnieka" kopējais paziņojums par Kadafi ir skarbs – tajā pausts, ka viņš "parādījis nespēju pildīt savu pienākumu – aizstāvēt Lībijas tautu, zaudējis leģitimitāti", un ka viņam "nav nākotnes brīvajā, demokrātiskajā Lībijā".

Krievija īpaši atzīmējusi, ka atbalsta aicinājumu Kadafi atkāpties. To Dovilā žurnālistiem uzsvēris arī Krievijas ārlietu ministra vietnieks Sergejs Rjabkovs, kurš norādījis, ka "Kadafi jāaiziet".

Jau vēstīts, ka iepriekš Kremlis paziņoja – "Lielais astoņnieks" lūdzis Maskavu kļūt par starpnieku sarunām ar Tripoli. Par to ceturtdien pavēstīja Krievijas prezidenta Dmitrija Medvedeva preses sekretāre, kura norādīja, ka šis jautājums izvirzīts gandrīz visās divpusējās sarunās. Krievijas prezidenta speciālais pārstāvis Āfrikas un Tuvo austrumu jautājumos Mihails Margelovs žurnālistiem Dovilā skaidroja, ka sarunas Maskava varētu risināt nevis ar pašu Kadafi, bet gan viņa tuvākajiem līdzgaitniekiem.

Tomēr Lielbritānijas premjers Deivids Kamerūns, komentējot Kremļa paziņojumu, norādījis, ka "šādis sarunas nebija jāsaprot".

Savukārt Sīrijas līderi Bašaru Asadu "Lielais astoņnieks" aicina "pārtraukt spēka pielietošanu pret paša tautu". "Ja Sīrijas varas iestādes neuzklausīs šo aicinājumu, mēs pārdomāsim turpmākos soļus," teikts paziņojumā.

Rjabkovs norādīja, ka Maskavas vērtējumā situācija Sīrijā radikāli atšķiras no Lībijas apstākļiem. ANO Drošības padomē iesniegto rezolūcijas projektu par Sīrijas jautājumu viņš nodēvējis par "nesavlaicīgu un kaitīgu".

Jau vēstīts, ka vairākās arābu valstīs kopš šā gada sākuma notiek nemieri, kas Tunisijā un Ēģiptē vainagojušies ar valdošo režīmu krišanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!