Foto: AP/Scanpix/LETA

"Lielā septiņnieka" (G7) valstu ārlietu ministri pirmdien aicināja Krieviju izbeigt "provokācijas" un "deeskalēt saspīlējumu", šādi reaģējot uz Krievijas karaspēka koncentrēšanu pie Ukrainas robežas.

Ministri nāca klajā ar kopīgo aicinājumu dienu pirms NATO sanāksmes Briselē sakarā ar bažām par konflikta Ukrainas austrumos iespējamu krasu eskalāciju.

G7 ārlietu ministri, kuru valstis lielākoties ir NATO locekles, "ir dziļi nobažījušies par Krievijas militāro spēku notiekošo lielo koncentrēšanu pie Ukrainas robežām un nelikumīgi anektētajā Krimā", teikts ministru paziņojumā.

"Šīs liela mēroga bruņoto spēku pārvietošanas bez iepriekšēja paziņojuma ir draudīgas un destabilizējošas darbības," ministri piebilda.

"Mēs aicinām Krieviju izbeigt provokācijas un nekavējoties deeskalēt saspīlējumu atbilstoši tās starptautiskajām saistībām."

G7, kurā apvienojušās ASV, Francija, Itālija, Japāna, Kanāda, Lielbritānija un Vācija, arī aicināja Krieviju atbalstīt starptautiskos "principus un saistības, ko tā apņēmusies ievērot, attiecībā uz bruņoto spēku pārvietošanās caurspīdīgumu".

"Mēs apliecinām mūsu nelokāmo atbalstu Ukrainas neatkarībai, suverenitātei un teritoriālajai integritātei starptautiski atzītajās robežās. Mēs atbalstām Ukrainas savaldības nostāju."

Ukraina ir apsūdzējusi Krieviju tūkstošiem militārpersonu koncentrēšanā pie Ukrainas ziemeļu un austrumu robežām, kā arī Krievijas anektētajā Krimas pussalā.

Kremlis nenoliedz sava karaspēka pārvietošanu, bet uzstāj, ka tam neesot nolūka kādu apdraudēt.

Baltais nams šonedēļ paziņoja, ka Krievijas karavīru skaits pie Ukrainas robežas tagad ir lielākais kopš 2014.gada, kad pēc Krievijas īstenotās Krimas pussalas aneksijas izcēlās bruņotais konflikts Ukrainas austrumos. Šajā konfliktā dzīvību zaudējuši 13 000 cilvēku, bet teju trīs miljoni devušies bēgļu gaitās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!