Foto: AP/Scanpix
Pasaules industriāli visattīstītāko valstu grupas G7 līderi samitā Vācijā draudējuši pastiprināt sankcijas pret Krieviju, ja situācija Austrumukrainā pasliktināsies, un vienojušies atbalstīt saistoša mērķa noteikšanu globālās sasilšanas ierobežošanai līdz diviem grādiem pēc Celsija, liecina samita noslēguma paziņojuma projekts.

Klimata jomā panāktā vienošanās ir nozīmīga uzvara samita namamātei Vācijas kanclerei Angelai Merkelei un Francijas prezidentam Fransuā Olandam, kuri aicināja G7 līderus atbalstīt centienus klimata problēmu risināšanā pirms gada nogalē Parīzē gaidāmās ANO klimata konferences.

Merkele un Olands acīmredzot vēlas nodrošināties, lai neatkārtotos 2009.gadā Kopenhāgenā pieredzētais. Toreiz ANO klimata konference beidzās bez jebkādiem rezultātiem un galu galā tika uzskatīta par soli atpakaļ starptautiskajos centienos risināt globālās sasilšanas problēmu.

G7 līderi samita laikā arī apņēmušies demonstrēt vienotību pret "Krievijas agresiju Ukrainā", kā to aicināja darīt ASV prezidents Baraks Obama.

Atbalsojot Obamas teikto, Merkele svētdien vācu raidorganizācijai ZDF sacīja: "Es pieņemu, ka mēs sūtīsim vienotu signālu no šejienes. (..) Sankcijas var tikt atceltas tikai tad, ja apstākļi, kādos tās tika ieviestas, vairs nepastāv un problēmas ir atrisinātas."

Elmavas pilī, kas atrodas Garmišas-Partenkirhenes apkārtnē, Merkele šīs divas dienas uzņēmusi ASV, Francijas, Itālijas, Japānas, Kanādas un Lielbritānijas līderus, taču Krievijas prezidents Vladimirs Putins jau trešo reizi uz šo galotņu sanāksmi netika aicināts.

Pasaules ietekmīgāko demokrātiju līderi atzinuši, ka Krievijas iebrukums Ukrainā vismaz uz laiku ir diskvalificējis Putinu kā viņu kluba iespējamo biedru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!