Foto: Europa.eu

G7 valstu līderi virtuālā samitā otrdien pieprasīja talibiem garantēt drošu izkļūšanu no Afganistānas pēc 31. augusta, kas ir ārvalstu spēku izvešanas gala termiņš.

Savukārt Eiropas Savienības (ES) līderi samitā aicināja ASV prezidentu Džo Baidenu turpināt Kabulas lidostas apsargāšanu līdz būs pabeigta visu valsti pamest gribošo afgāņu evakuācija.

Talibi pirmdien brīdināja par sekām, ja Vašingtona un tās sabiedrotie pagarinās savu spēku atrašanos valstī pēc noteiktā termiņa un otrdien atkārtoti uzsvēra, ka termiņš pēc 31. augusta netiks pagarināts.

G7 priekšsēdētājvalsts Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons pēc samita pavēstīja, ka termiņš netiks pagarināts.

Industriāli attīstīto valstu Lielā septiņnieka jeb G7 dalībvalstis ir ASV, Francija, Itālija, Japāna, Kanāda, Lielbritānija un Vācija. Lielbritānija pašlaik ir G7 priekšsēdētājvalsts.

Pasaulē strauji pieaug pret Rietumvalstīm vērstā kritika par karaspēka izvešanu no Afganistānas, dodot iespēju gandrīz visu valsti savā kontrolē pārņemt islāmistu grupējumam "Taliban". 15.augustā talibi ieņēma galvaspilsētu Kabulu un prezidents Ašrafs Gani aizbēga no valsts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!