Foto: AP/Scanpix/LETA
Pasaules septiņas industriāli attīstītās valstis (G7) samitā piektdien apņēmušās piešķirt vairākus miljardus dolāru globālajai vakcinācijas kampaņai trūcīgākajās valstīs, kā arī solīja 2021.gadu padarīt par "pagrieziena punktu daudzpusēju attiecību virzienā", apliecināja G7 valstu līderi.

Viņi arī ļāva noprast, ka pret Ķīnu varētu tikt īstenoti stingrāki kopīgi pasākumi, G7 vadītājiem aicinot īstenot "kolektīvu pieeju", lai vērstos pret praksēm un politiku, kas "nav uz tirgu orientētas".

"Mums ir jānodrošina, ka visa pasaule tiek vakcinēta, jo šī ir globāla pandēmija, un nav nozīmes, ka viena valsts apsteidz citas. Mums ir jāvirzās kopā," virtuālā samita sākumā sacīja pašreizējais G7 priekšsēdētājs Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons.

G7 samitā ASV prezidents Džo Baidens solīja ASV palīdzību četru miljardu dolāru (4,6 miljardu eiro) apjomā fondam "Covax" vakcīnu iegādei, kas tiktu izplatītas visā pasaulē. Vācija apliecināja, ka atvēlēs 1,5 miljardus eiro globālajai vakcinācijas programmai, savukārt Eiropas Savienība apņēmās dubultot savu finansējumu "Covax" līdz miljardam eiro. G7 kopumā apņēmusies piešķirt 7,5 miljardus eiro, teikts kopīgajā paziņojumā pēc samita.

"Balsoties mūsu spēkā un vērtībās kā demokrātiskas, atvērtas tautsaimniecības un sabiedrības, mēs strādāsim kopā un ar citiem, lai 2021. gadu padarītu par pagrieziena punktu daudzpusēju attiecību virzienā un veidotu atlabšanu, kas sekmē mūsu tautu un planētas veselību un pārticību," piebilda līderi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!