G7 līderi, noslēdzot savu trīs dienas ilgo samitu, svētdien pauduši apņēmību "saukt pie atbildības" Krieviju par kiberuzbrukumiem, atzīstot tos par "aktuāliem un pieaugošiem draudiem".

G7 samita komunikē teikts, ka demokrātiskās industriāli attīstītās valstis sauks pie atbildības tās to teritorijā esošās personas, kas rīko kiberuzbrukumus, izmanto virtuālās valūtas, lai atmazgātu šādu uzbrukumu rezultātā iegūtos līdzekļus, kā arī veic citus kibernoziegumus.

Tāpat G7 līderi svētdien nosodījuši Ķīnu par cilvēktiesību pārkāpumiem Siņdzjanā un Honkongā.

"Mēs atbalstīsim mūsu vērtības, tostarp aicinot Ķīnu ievērot cilvēktiesības un pamatbrīvības, īpaši attiecībā uz Siņdzjanu, kā arī tās tiesības, brīvības un augsto autonomijas pakāpi, kas Honkongai" garantēta ar 1997. gada līgumu par šīs teritorijas nodošanu no Lielbritānijas Ķīnas valdījumā, teikts komunikē, ar kuru noslēdzies trīs dienas ilgais G7 samits, kas notika Kārdisbejā Anglijas dienvidos.

G7 līderi arī aicinājuši Ķīnu sadarboties ar Pasaules veselības organizāciju (PVO), nodrošinot "caurskatāmu" otrās fāzes izmeklēšanu, lai noskaidrotu, kā sākās globālā Covid-19 pandēmija.

"Mēs (..) aicinām saskaņā ar ekspertu ziņojuma ieteikumiem PVO Ķīnā organizēt savlaicīgu, caurskatāmu, ekspertu vadītu un zinātnē balstītu otrās fāzes pētījumu par Covid-19 izcelsmi," teikts samita gala dokumentā.

G7 līderi arī pauduši apņēmību ziedot nabadzīgajām valstīm miljardu Covid-19 vakcīnu devu, pavēstījis Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons.

"Esmu priecīgs paziņot, ka šajā nedēļas nogalē [G7] līderi apsolījuši vairāk nekā miljardu dozu," kas tiks piegādātas vai nu tieši, vai ar ANO programmas COVAX starpniecību, noslēdzoties trīs dienas ilgajam G7 samitam, kas notika Kārbisbejas kūrortā Anglijas dienvidos, pavēstīja Džonsons.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!