Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ķīnai paplašinot savas stratēģiskās ambīcijas, NATO jaunajai stratēģiskajai koncepcijai būtu jāvērš uzmanība uz Ķīnu, Madrides augstākā līmeņa sanāksmē sacīja Lielbritānijas ārlietu ministre Liza Trasa, vēsta medijs "The Guardian".

"Es patiešām domāju, ka Ķīnai paplašinot savu ietekmi, ar ekonomisku piespiešanu un attīstot militāro kapacitāti, pastāv reāls risks, ka tā pieļaus katastrofālu kļūdu, piemēram, iebruks Taivānā," sacīja Trasa.

Lielbritānijai un citām valstīm būtu jāpārskata tirdzniecības saites ar valstīm, kuras izmanto ekonomisko varu savtīgiem mērķiem, tostarp Ķīnu, pauda Trasa. Viena no jomām, ko valstis pārrunāja G7 samitā Vācijas dienvidos, bija centieni piedāvāt vairāk rietumu infrastruktūras un līdzekļu jaunattīstības valstīm, kas būtu atbilde uz Ķīnas "Jostas un Ceļa" iniciatīvu, kas cenšas radīt ietekmi ar līdzīgiem ieguldījumiem.

"G7 valstīm un tādām valstīm kā Austrālija vajadzētu izmantot savu "ekonomisko svaru", lai izaicinātu Ķīnu," Trasa teica.

28.jūnijā, uzstājoties Apakšpalātu ārlietu komitejā, Trasa atkāpās no ierastās britu retotrikas Taivānas kontekstā, sakot, ka sala jānodrošina ar ieročiem, gadījumā, ja Ķīna tajā iebruks. Trasa uzsvēra, ka tā ir galvenā mācība no Krievijas iebrukuma Ukrainā.

"Mums vajadzēja kaut ko darīt agrāk. Mums vajadzēja agrāk piegādāt ieročus Ukrainai. Mums jāapgūst šī mācība, lai palīdzētu Taivānai. Katra ekipējuma daļa, ko mēs nosūtām, prasa mēnešiem ilgu apmācību, tāpēc, jo ātrāk mēs to darīsim, jo labāk," norādīja Trasa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!