Sestdien Maskavā tiekas pasaules industriāli attīstīto valstu un Krievijas jeb tā sauktās G8 grupas finanšu ministri, un tā ir pirmā Krievijā notiekošā G8 sanāksme. Sestdienas sanāksmes laikā paredzēts sagatavot pamatu G8 galotņu sanāksmei, kura iecerēta jūlijā Sanktpēterburgā.
Tāpat kā citās sanāksmēs pēdējo trīs gadu laikā, G8 finanšu ministri tiksies ar saviem Ķīnas, Indijas, Dienvidāfrikas un Brazīlijas kolēģiem, lai apspriestu globālās ekonomikas problēmas.

Nedēļas nogales sarunu dienaskārtības centrā atradīsies enerģētiskās drošības jautājumi, kurus aktualizējušas rekordaugstās naftas cenas, kā arī nesenie Krievijas gāzes piegādes traucējumi Eiropai.

Sanāksmes noslēguma dokumenta projektā prognozēts, ka 2006.gadā turpināsies ievērojama pasaules ekonomikas izaugsme, taču to apdraud enerģētisko resursu augstā cena, pavēstīja kāds avots Eiropas diplomātu aprindās.

Komunikē projektā teikts, ka "saglabājas vērā ņemama izaugsme un tā 2006.gadā jāuztur", aģentūrai AFP teica avots, kas vēlējās saglabāt savu anonimitāti.

"Īpašu risku joprojām rada augstās un nestabilās enerģijas cenas," teikts finanšu ministru paziņojuma projektā.

Dokumentā aicināts uzlabot koordināciju globālās ekonomikas līdzsvarošanai, norādot, ka stabili funkcionējošs enerģētikas tirgus ir vitāli nepieciešamas veselīgai pasaules ekonomikai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!