Ir vērojamas pazīmes, ka G8 valstu līderi varētu panākt vienošanos par klimata izmaiņām, kad sākusies pirmā nopietnā amatpersonu tikšanās, informē ārvalstu masu mediji.
Taču ASV prezidents Džordžs Bušs jau iepriekš bija paziņojis, ka nepiekritīs Kioto protokolam līdzīgiem līgumiem par gāzu emisiju samazināšanu.

Līdz ar klimata jautājumiem G8 valstu līderi apspriedīs arī tēmas, kas saistītas ar starptautisko tirdzniecību, raksta BBC.

Ceturtdien pasaules bagātāko valstu – Lielbritānijas, ASV, Francijas, Vācijas, Itālijas, Krievijas, Japānas un Kanādas – līderi piedalīsies vairākās tikšanas, pa vidu ieturot pusdienas un vakariņas.

Diskusijām par klimata izmaiņām pievienosies pārstāvji arī no piecām pasaules visātrāk augošajām ekonomikām – Ķīnas, Indijas, Meksikas, Brazīlijas un Dienvidāfrikas. Pārstāvētas būs arī tādas organizācijas kā Pasaules Banka, Starptautiskais Valūtas fonds un Pasaules tirdzniecības organizācija.

Vairākas valstis, īpaši Francija, uzsvērs vienošanās nozīmīgumu kuras rezultātā tiktu samazināts atmosfērā palaisto siltumnīcas efektu radošo gāzu apjoms.

Lielbritānijas premjerministrs Tonijs Blērs apzinās starptautiskās nesaskaņas šajā jautājumā, un apgalvo, ka darīs visu iespējamo, lai panāktu kādu vienošanos, kas, pēc viņa domām, ir tieši saistīta ar Āfrikas valstu konkurētspējas palielināšanos starptautiskajā tirgū.

Kanclers Gordons Brauns trešdien uzsvēra, ka ir nepieciešams attīstīt jaunas stratēģijas cīņai pret globālo sasilšanu, un šo ideju atbalsta gan ASV, gan Ķīna un Indija.

Šo stratēģiju pamatā būtu augstas efektivitātes degvielas izmantošanas tehnoloģijas un alternatīvu enerģijas avotu izmantošana.

“Prezidents Bušs ir nācis klajā ar paziņojumu, ka viņš atzīst globālo sasilšanu kā nopietnu problēmu un piekrīt, ka daļēji tajā vainojams arī cilvēks,” teica Brauns.

“Man šķiet, ka Pasaules Bankai tiks lūgts apvienot ne tikai Amerikas un Eiropas, bet arī attīstības valstu, īpaši Ķīnas un Indijas, spēkus un centienus.

Vēl viens nozīmīgs sarunu temats būs pasaules ekonomiskais stāvoklis, un uzsvars tiks likts uz pasākumiem, kas samazinātu globālās tirdzniecības barjeras.

Protesta akciju dalībnieki, kas iebilst pret nabadzību pasaulē, cer, ka ASV dos savu artavu šī jautājuma risināšanā, samazinot kokvilnas un cukura subsīdijas, kas, pēc kritiķu domām, kropļo pasaules cenas un negatīvi ietekmē ražotājus attīstības valstīs.

Taču prezidents Bušs ir paziņojis, ka ASV subsīdiju sistēma tiks pārskatīta līdz ar reformām ES lauksaimniecības politikā.

G8 līderi runās arī par vairākiem ārpolitikas jautājumiem, takā skaitā situāciju Irākā un Tuvo Austrumu miera procesu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!