Foto: AFP/Scanpix/LETA
Ar naftu bagātās Āfrikas valsts Gabonas valdība paziņojusi, ka situācija valstī pēc militārā apvērsuma mēģinājuma tiek kontrolēta un vairāki sazvērnieki ir arestēti, vēsta raidsabiedrība BBC.

Vairāki jaunākie armijas virsnieki naktī uz pirmdienu paziņoja, ka ir pārņēmuši varu valstī, lai "atjaunotu demokrātiju".

Vēlāk pirmdien valdības pārstāvis nāca klajā ar paziņojumu, ka četri sazvērnieki ir arestēti, bet piektais vēl tiek meklēts. Politiskā situācija Gabonā tiekot kontrolēta.

Karavīri bija pārņēmuši kontroli pār valsts radio, kur pulksten. 4.30 nolasīts paziņojums par "Nacionālās atjaunošanas padomes" izveidošanu. Valsts galvaspilsētā Librevillā ielās bijuši redzami tanki un bruņumašīnas.

Gabonā jau 50 gadus valda Bongo ģimene. 2009. gadā valsts vadītāja krēslā sava tēva Omāra Bongo vietā sēdās Ali Bongo. 2016. gadā notikušajās vēlēšanās, ko pavadīja vardarbība un apsūdzības rezultātu viltošanā, Bongo ar nelielu balsu pārsvaru izdevās saglabāt varu.

Bongo esot cietis no insulta un divus mēnešus esot pavadījis ārpus valsts, oktobrī viņš ārstējies Marokā. Lai izbeigtu baumas par savu veselību, Jaungada TV uzrunā viņš paziņoja, ka jūtas labi.

Tikmēr pučisti savā paziņojumā norādīja, ka viņus apbēdinājusi prezidenta svētku uzruna, dēvējot to par "nožēlojamu skatu" un "neatslābstošu mēģinājumu noturēties pie varas".

"Tas pastiprina šaubas par viņa spēju uzņemties atbildību kā Republikas prezidentam," paziņoja tā sauktās Gabonas Aizsardzības un drošības Patriotiskās kustības līderis leitnants Kellijs Ondo Obiangs.

Sazvērnieki aicināja cilvēkus sacelties un karavīrus "nācijas interešu vārdā" pārņemt transporta sistēmu, munīcijas noliktavas un lidostas.

Kopš 1960. gada Gabonā ir bijuši tikai trīs prezidenti. Valsts ir nozīmīga naftas ieguves vieta, bet par spīti tam trešdaļa iedzīvotāju dzīvo nabadzībā.

Gabonā ir aptuveni 1,8 miljoni iedzīvotāju, to vidējais mūža ilgums – 62 gadi. Jaunatnes bezdarba rādītāji sasniedz 35%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!