Foto: AFP/Scanpix
Šā gada pirmajos deviņos mēnešos visā pasaulē reģistrēts rekordliels pirātu uzbrukumu skaits, tomēr labāku starptautisko jūras spēku patrulēšanas misiju dēļ pirātiem izdevies nolaupīt mazāku kuģu skaitu, otrdien paziņoja Starptautiskais jūrniecības birojs (IMB).

Birojs paziņoja, ka tā pirātisma uzskaites centrs Kualalumpurā no janvāra līdz septembrim ir reģistrējis 352 uzbrukumu kuģim gadījums, no kuriem lielāko daļu veica Somālijas pirāti, kas ir par 63 gadījumiem vairāk nekā šajā laika posmā pērn.

"Pirātisma un bruņotu laupīšanu jūrās rādītāji pēdējo deviņu mēnešu laikā ir lielākie, kādus jebkad esam reģistrējuši šajā laika periodā," paziņojumā citēts biroja direktors Potengals Mukundans.

Lai gan pirāti janvārī-septembrī mēģināja nolaupīt 199 kuģus visās pasaules jūrās, viņiem tas izdevās tikai 24 gadījumiem. Pērn pirmajos deviņos mēnešos pirātiem izdevās nolaupīt 35 kuģus.

IMB skaidroja, ka kuģu nolaupīšanu skaits krities, jo kopš 2009.gada, kad Eiropu un Āfriku savienojošajā Adenas līcī sāka patrulēt starptautiskie jūras spēki, uzlabojusies patrulēšana un iejaukšanās nolaupīšanu mēģinājumos.

"Somālijas pirātiem ir kļuvis grūtāk nolaupīt kuģus un saņemt izpirkuma naudu par tiem. Jūras spēki nopelnījuši komplimentus par savu lielisko darbu: viņi ir vitāli svarīgs spēks, lai mazinātu un pārtrauktu pirātu darbību," uzsvēra Mukundans.

Pirātisma un bruņotu laupīšanu skaits Āzijas ūdeņos, tostarp Indijas subkontinetā, deviņu mēnešu laikā nokrities no 106 pērn līdz 87 gadījumiem šogad.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!