Foto: AP/Scanpix

Krievijas policija ceturtdien aizturējusi divas sievietes, kuras Maskavas Kristus Pestītāja katedrālē ar sejas maskām galvā nolikušas ziedus pie altāra. Tas noticis tieši gadu kopš pankgrupas "Pussy Riot" šeit izpildīja "panka lūgšanu" pret toreizējo premjerministru Vladimiru Putinu, vēsta aģentūra "Reuters".

Divas pusmūža sievietes, noliekot ziedus, bija uzvilkušas galvā sejas maskas, atdarinot "Pussy Riot" dalībnieces. Baznīcas apsargi viņas aizturēja, norāva galvassegas un nodeva policijai, informē "Reuters".

Internetā ievietotā videoierakstā sievietes izteikušas atbalstu grupas "Pussy Riot" meitenēm, no kurām divas par 2012. gada 21. februāra akciju pašlaik izcieš reālu cietumsodu. Meitenes ar šo akciju vēlējās pievērst uzmanību toreizējā prezidenta amata kandidāta Putina un Pareizticīgās baznīca ciešajām saitēm.

"Mēs uzskatām, ka tas bija varoņdarbs, ka viņas atnāca un pateica Baznīcai, cik zemu tā ir kritusi un kādai jābūt īstai Baznīcai: nekalpot valstij, bet kalpot Dievam," viena no sievietēm stāsta videoierakstā, kas ievietots laikraksta "Novaja Gazeta" interneta vietnē.

"Tāpēc mēs nācām, jo ir skaidrs, ka sievietes cieta. Viņas ir cietumā, sarežģītos apstākļos. Viņu bērni ir bez mātēm," pirms aizturēšanas paskaidroja sieviete.

Par 2012. gada jezgu ap "Pussy Riot" meitenēm var lasīt šeit

Jau vēstīts, ka piecas "Pussy Riot" dalībnieces spilgtu krāsu sejas maskās pērn 21.februārī Maskavas Kristus Pestītāja katedrālē uzkāpa priesteriem paredzētā vietā un izpildīja "panku lūgšanu" pret Vladimiru Putinu, kurš tolaik bija premjerministrs, bet tagad ir prezidents.

Par piedalīšanos šajā akcijā martā tika aizturētas trīs grupas dalībnieces Nadežda Tolokoņņikova, Jekaterina Samuceviča un Marija Aļohina. 17.augustā Maskavas Hamovņiku rajona tiesa viņas atzina par vainīgām huligānismā, rupjā sabiedriskās kārtības pārkāpšanā un naida izrādīšanā pēc reliģiskām pazīmēm, par ko viņām piesprieda divu gadu cietumsodu, lai gan prokuratūra prasīja triju gadu cietumsodu.

Maskavas pilsētas tiesa, 10.oktobrī izskatot grupas "Pussy Riot" dalībnieču kasācijas sūdzību, nolēma Aļohinai un Tolokoņņikovai atstāt spēkā divu gadu cietumsodu, bet Samuceviču atbrīvot, aizstājot viņai reālu brīvības atņemšanu ar nosacītu sodu.

"Pussy Riot" notiesāšana pamudināja aktīvistus uz dažādu atbalsta akciju rīkošanu ārpus Krievijas. Savukārt pašu grupu izvirzīja Eiropas Parlamenta Saharova balvai, iekļāva "ArtReview" ikgadējā pasaules ietekmīgāko mākslas personību sarakstā, bet ASV žurnāls "Foreign Policy" trīs pankgrupas dalībnieces iekļāva ikgadējā 100 vadošo pasaules domātāju(Top 100 Global Thinkers) sarakstā.

Ieslodzītās "Pussy Riot" dalībnieces atbrīvot ir aicinājusi arī ASV popmūzikas zvaigzne Madonna un Mjanmas demokrātu līdere Auna Sana Su Či, atgādina "Reuters".

"Pussy Riot" rīcību nosodīja Krievijas prezidents Vladimirs Putins, taču aicināja meitenes nesodīt pārāk bargi. Vēlāk prezidents norādīja, ka meitenes ir pelnījušas piespriesto sodu. Savukārt Krievijas prezidenta cilvēktiesību padome piespriesto sodu atzina par pārāk bargu

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!