Austrija svētdien rotācijas kārtībā pārņem Eiropas Savienības (ES) prezidentūru, un tas sakrīt arī ar Volfganga Amadeja Mocarta godināšanai veltītā gada sākumu.
Atbilstoši tam Austrijas kanclers Volfgangs Šisels kopīgi ar savu Vācijas kolēģi Angelu Merkeli apmeklēs tradicionālo Jaunā gada koncertu, kas ar televīzijas starpniecību būs vērojams visā pasaulē.

Pirmo reizi visā pasaulē pazīstamo Vīnes Filharmoniķu orķestri Jaunā gada koncertā diriģēs Mariss Jansons. Līdz ar tradicionālajiem Vīnes valšiem šogad arī pirmo reizi tiks atskaņota Mocarta operas "Figaro kāzas" uvertīra, ievadot komponista 250.dzimšanasdienai veltīto gadu.

Pēc koncerta Šiselam un Merkelei, kas ieradīsies Vīnē savā pirmajā vizītē Vācijas kancleres statusā, būs kopīgas neoficiālas vakariņas, kurās piedalīsies arī Slovēnijas premjerministrs Janešs Jansa un Eiropas Komisijas (EK) viceprezidents Ginters Ferhoigens.

Vakariņu laikā paredzēts apspriest "daudzos nākotnes uzdevumus", kas būs risināmi Austrijas prezidentūrai, aģentūrai AFP pavēstīja Šisela pārstāve Fērena Novotnija.

Austrijai, kas 1.janvārī pārņems ES prezidentūru, ir "ciešas attiecības" ar tās priekšgājēju Lielbritāniju, kā arī ar Somiju, kura uzņemsies prezidentūru nākamā gada 1.jūlijā, un tai 2007.gada sākumā sekojošo Vāciju, uzsvēra Novotnija.

Jaunā gada koncerts, kuru katru gadu vēro miljoniem skatītāju visā pasaulē, arī šogad ar Austrijas nacionālās raidorganizācijas ORF starpniecību būs pieejams cilvēkiem vairāk nekā 60 valstīs.

Pirmo reizi koncertu varēs baudīt skatītāji arī tādās Āfrikas valstīs kā Botsvānā, Lesoto, Malāvi, Mozambikā, Namībijā, Svazilendā, Zambijā un Zimbabvā, kā arī Ekvadorā un Bolīvijā Latīņamerikā.

Kā ik gadu, koncerts notiks "Musikverein" greznajā zālē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!