Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV atbruņošanās jautājumu vēstnieks norāda, ka notiek gatavošanās iespējamai Krievijas prezidenta Vladimira Putina un ASV prezidenta Džo Baidena tikšanās reizei. Prezidenti "ir vienojušies izskatīt stratēģiskās stabilitātes diskusijas par dažādiem bruņojuma kontroles un aktuāliem drošības jautājumiem", Roberts Vuds sacīja ANO konferencē.

"Viņi [abu valstu prezidenti] gatavojas šīm diskusijām," Vudu citē "Radio Brīvā Eiropa/Radio Brīvība" (RFE/RL).

Amerikāņa teikto apstiprināja arī Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs. Viņš izteicās, ka Maskava bija ierosinājusi apspriest bruņojuma kontroli un drošības jautājumus, ja šāds samits notiktu.

Tāpat Lavrovs sacīja, ka Maskava joprojām no Vašingtonas gaida atbildes par plānoto sanāksmju detaļām.

Baidens iepriekš paudis cerību, ka ar Putinu varētu tikties jūnijā - laikā, kad Baltā nama saimnieks ieradīsies vizītē Eiropā. Aprīlī Baidens ierosināja sarīkot tikšanos ar Putinu kādā trešajā valstī.

Februārī Krievija un ASV oficiāli pagarināja "New START" kodolieroču kontroles līgumu vēl uz pieciem gadiem - tikai dažas dienas pirms tā termiņa beigām.

"New START" ir pēdējais atlikušais bruņojuma kontroles pakts starp Vašingtonu un Maskavu. Tas ierobežo izvietoto stratēģisko kodollādiņu skaitu līdz 1550, izvietoto stratēģiskās piegādes sistēmu skaitu līdz 700 un nodrošina arī pārbaužu režīmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!