Foto: AFP/Scanpix

Zinātnieki Brazīlijas kūrortpilsētas Riodežaneiro ūdeņos atklājuši baktēriju, kuru nevar iznīcināt ar zināmajiem medikamentiem. Tā sastopama arī tajā vietās, kur 2016. gadā notiks Olimpisko spēļu burāšanas un vindsērfinga disciplīnas.

"Superbaktērijas" parasti ir atrodamas slimnīcu notekūdeņos un tās rada īpašus enzīmus, kuri ir noturīgi pret antibiotikām.

Baktērijas atrastas Flamengo pludmalē ņemtos ūdens paraugos, kā arī dažādās tajā ieplūstošās Kariokas upes vietās. Netālu esošajā Guanabaras līcī bez attīrīšanas nonāk aptuveni 70% no visiem 10 miljonu apdzīvotās lielpilsētas notekūdeņiem.

Lai gan vietējie iedzīvotāji ir brīdināti, ka Flamengo pludmale nav piemērota peldēšanai, oficiālajiem paziņojumiem daudzi nepievērš uzmanību.

"Superbaktērija" var izraisīt urīnceļu, gremošanas traktu un plaušu infekcijas, kuru dēļ varētu būt nepieciešama hospitalizācija. Savukārt baktēriju spēja izturēt antibiotikas ārstēšanai liek izmantot toksiskus medikamentus, kuriem ir nevēlami blakusefekti.

Pretendējot uz olimpisko spēļu uzņemšanu, Riodežaneiro vadība savulaik solīja Guanabaras līča ūdeni attīrīt par 80%. Tomēr jau šā gada jūnijā pilsētas mērs Eduardo Silva atzina, ka šis solījums netiks izpildīts.

Vienlaikus varas iestādes paziņojušas, ka saprot atlētu satraukumu, taču uzsver, ka ūdens piesārņojums neradīs būtiskas veselības problēmas olimpisko spēļu dalībniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!