ASV miljonārs Stīvs Fosets, kurš otrdien kļuva par pirmo cilvēku, kas veicis solo lidojumu apkārt pasaulei gaisa balonā, ceturtdien droši nolaidās Austrālijā un paziņoja, ka vairs nenodarbosies ar šo bīstamo sporta veidu.
"Es uzskatu, ka lidojums ar gaisa balonu ir bijis visbīstamākais pasākums, kurā jebkad esmu iesaistījies," sacīja 58 gadus vecais Čikāgas biznesmenis pēc nolaišanās izžuvušā upes gultnē Jammajammas ezera rajonā Kvīnslendas štatā. Nolaišanās notika ap pulksten 7.30 (0.30 pēc Latvijas laika).

"Es esmu piepildījis savas ambīcijas lidošanā ar gaisa balonu," teica Fosets. Viņš piebilda, ka jūtas "ļoti atvieglots" par to, ka ir pabeidzis nogurdinošo 15 dienu ceļojumu, sestajā mēģinājumā vienatnē aplidojot apkārt pasaulei ar gaisa balonu.

"Es varētu nomāt balonu lidojumam un papriecāties ar saviem draugiem, bet es tiešām neplānoju vēl kādreiz doties lielos lidojumos ar gaisa balonu," sacīja Fosets.

Neatlaidīgais piedzīvojumu meklētājs jau šomēnes plāno jaunu pasākumu - lidojumu ar planieri stratosfērā augstumā virs 18 tūkstošiem metru.

Runājot pa satelīttelefonu ar saviem pārstāvjiem ASV Misūri štata Sentluisas pilsētā, Fosets stāstīja, ka ceturtdienas rītā vējš viņu "raustījis un vilcis", kad viņš mēģināja nosēdināt gondolu, kas karājās zem gaisa balona "Spirit of Freedom", kurš bija piepildīts ar hēliju. "Tā bija ļoti bīstama nolaišanās situācija," atzina Fosets.

Miljonārs nespēja panākt, lai sistēma hēlija izlaišanai no balona pienācīgi darbotos, līdz viņam palīgā ieradās cilvēki uz sauszemes.

Fosets pēc nolaišanās devās uz Sidneju, kur viņš ceturtdien sniegs preses konferenci.

Ceturtdien pirms rītausmas radās bīstama situācija, kad atspruka vaļā balona deglis un izcēlās neliels ugunsgrēks. Fosets bija nomodā, gatavojoties nolaisties, un ātri nodzēsa šo ugunsgrēku.

Fosets ir sasniedzis vairākus rekordus aviācijā, burāšanā ar jahtu, slēpošanā, peldēšanā un citās jomās. Kopš 1996.gada viņš mēģināja vienatnē aplidot apkārt pasaulei ar gaisa balonu, un sestais mēģinājums bija veiksmīgs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!