Eiropas Komisijas veiktajā pētījumā teikts, ka piesārņots gaiss samazina Eiropas Savienības valstu iedzīvotāju dzīves ilgumu par vidēji deviņiem mēnešiem.

Slikts gaiss tiek uzskatīts par iemeslu vairāk nekā 32 000 Lielbritānijas iedzīvotāju nāvei ik gadu. Eksperti apgalvo, ka no tā varētu izvairīties, ja tiktu ieviesti gaisa piesārņošanas ierobežojumi.

Pētījuma laikā tika noskaidrots, ka katrs eiropietis vidēji pusi dienas gadā neierodas darbā tādu slimību dēļ, kas saistītas ar piesārņotu gaisu. Piemēram, Lielbritānijas ekonomikā tas iecērt vairāk nekā 8 miljardu eiro lielu robu, teikts ziņojumā.

Lielākos draudus veselībai rada sīkas kaitīgu vielu daļiņas, kas iekļūst elpošanas orgānu audos un pēc tam arī asinsritē. Tās galvenokārt izdala transporta līdzekļi, īpaši tie, kas aprīkoti ar dīzeļdzinēju, kā arī dūmi no rūpnīcām un dzīvojamo māju apsildes ierīcēm.

Eiropas Savienības valstīs gaisa piesārņojuma līmenis ir atšķirīgs, raksta BBC. Vissliktākā situācija vērojama Beneluksa valstīs, Itālijas ziemeļos un dažās jaunajās dalībvalstīs, piemēram, Polijā un Ungārijā.

Visvairāk tas ietekmē Beļģijas iedzīvotājus, jo katra beļģa mūžs piesārņojuma dēļ saīsinās par vidēji 13,6 mēnešiem, savukārt Nīderlandē – par 12,7 mēnešiem.

Vismazāk no piesārņojuma cieš somi, kuri vidēji zaudē 3,1 mēnesi no savas dzīves, viņiem seko īri ar 3,9 mēnešiem.

Eiropas Komisija cenšas samazināt draudus veselībai un dzīvībai, pieņemot jaunu stratēģiju gaisa piesārņojuma jomā sākot no šī gada maija.

Komisijas pārstāve vides aizsardzības jautājumos Barbara Helferika stāsta: “Tas ir izdarāms vairākos veidos. Mēs varam samazināt gāzes un ogļu dedzināšanas apjomus, attīstīt alternatīvus enerģijas ieguves veidus un ierobežot vai pat aizliegt satiksmi pilsētu centros.”

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!