Foto: F64
Īslandes vulkāna izvirduma radītā pelnu mākoņa dēļ sestdien tika atceltas trīs ceturtdaļas visu avioreisu. Savas gaisa telpas slēgušas aptuveni 20 valstis un dažas lidojumu aizliegumu pagarinājušas līdz pirmdienai.

Foto galerija

Lēš, ka gaisa satiksmes traucējumi tagad ir lielāki nekā pēc 2001.gada 11.septembra teroristu uzbrukumiem ASV, taču pagaidām nekas neliecina par vulkāniskās aktivitātes mazināšanos.

Meteorologi pēc vēja virziena spriež, ka mākonis varētu virzīties tālāk tikai nākamnedēļ.

Starptautiskā Gaisa satiksmes asociācija (IATA) svētdien neprognozē gandrīz nekādu uzlabošanos.

"Eurocontol", kas koordinē gaisa satiksmi 38 valstīs, ziņo, ka sestdien visā Eiropā no 22 000 reisu normālā dienā tika atcelti 17 000.

Lēš, ka bezprecedenta komerciālās gaisa satiksmes slēgšana radījusi aviokompānijām aptuveni 200 miljonu dolāru (103 miljoni latu) zaudējumus dienā.

BBC biznesa redaktors Roberts Pestons teica, ka traucējumi riskā kļūt par "plašu biznesa un ekonomisko katastrofu", un vairākas Eiropas aviokompānijas jau saduras ar finansiālām grūtībām.

Kopš ceturtdienas Ziemeļeiropas un Centrāleiropas valstis ir slēgušas savu gaisa telpu vai galvenās lidostas, jo pelni, kas ir stikla, smilšu un akmens daļiņu maisījums, var nopietni sabojāt lidmašīnu dzinējus.

Lielbritānija aizliegusi visus lidojumus savā gaisa telpā līdz pirmdienas pusnaktij, bet Francijas un Itālijas ziemeļos lidostas būs slēgtas vismaz līdz pirmdienai.

Pasažieri visā Ziemeļeiropā meklē citus pārvietošanās līdzekļus, un vilcieni, autobusi un prāmji ir pārpildīti.

Kompānija "Eurostar", kuras pārziņā ir vilcienu satiksme starp kontinentālo Eiropu un Londonu zem Lamanša šauruma, paziņojusi, ka tā nekad nav redzējusi tik daudz pasažieru vienā dienā, jo visi vilcieni ir pilni līdz pirmdienai.

Britu veselības aizsardzības speciālisti apgalvo, ka pelnu ietekme uz cilvēkiem, kuri sirgst ar elpošanas ceļu slimībām, būs īslaicīga.

Eijafjallajekula vulkāna otrais izvirdums šomēnes sākās trešdien, kad tas izmeta pelnu stabu 8,5 kilometru augstumā.

Īslandes ģeologs Magnuss Tumi Gudmundsons ziņu aģentūrai "Associated Press" teica: "Sprādzienu rada magmas sajaukums ar ūdeni. Diemžēl tam, šķiet, nav paredzams gals."

Īslande atrodas uz robežas starp Eirāzijas un Ziemeļamerikas kontinentālajām plāksnēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!