Galēji labējā politiskā spēka "Nacionālā fronte" prezidenta amata kandidāte Marina Lepēna rada draudus Francijai un Eiropas Savienībai, Francijas pašreizējais prezidents Fransuā Olands pauž intervijā, kura pirmdien publicēta vairākos Eiropas valstu laikrakstos.

Ja galēji labējā spēka kandidāte uzvarēs, "tas uzsāks [Francijas] aiziešanas procedūru no eirozonas un Eiropas Savienības," Olanda intervijā teikto citē "Politico".

"Visu Eiropas populistu mērķis ir pamests Eiropu... Mans pēdējais uzdevums [pirms prezidentūras termiņa beigām] ir darīt visu iespējamo, lai Franciju šāds projekts nepārliecina," viņš norādījis.

Francijas prezidents arī aizstāv izskanējušo ideju, ka nepieciešams ieviest tā dēvēto divu ātrumu Eiropas modeli, kura neīstenošanas gadījumā "Eiropa eksplodēs". "27 valstu Eiropa vairs nevar būt vienota Eiropa," viņš norādījis, jau atskaitot no savienības Lielbritāniju.

Pirmdien Olands Versaļā tiekas ar Vācijas, Spānijas un Itālijas līderiem un plāno pārspriest Eiropas Komisijas prezidenta Žana Kloda Junkera piedāvātos piecus scenārijus Eiropas Savienības turpmākajām reformām.

Olands atteicies no iespējas atkārtoti kandidēt uz valsts vadītāja amatu, ņemot vērā viņa zemo popularitāti francūžu vidū. Pēdējās aptaujas norāda, ka aprīļa nogalē gaidāmajā vēlēšanu pirmajā kārtā līdzvērtīga cīņa izvērtīsies starp galvenajiem favorītiem Lepēnu un centristu izvirzīto Emanuelu Makronu, taču otrajā kārtā Makronam tiek prognozēta pārliecinoša uzvara.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!