Foto: AFP/Scanpix/LETA
Maijā gaidāmajās vēlēšanās galēji labējie varētu dubultot savu vietu skaitu Eiropas Parlamentā (EP), liecina sestdien publicētie aptaujas rezultāti.

Saskaņā ar aptauju, kas februāra beigās un marta sākumā veikta sešās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs un kuras rezultātus publicējis vācu laikraksts "Bild", galēji labējās partijas, kas šobrīd pārstāvētas Nāciju un brīvības Eiropas (ENF) frakcijā, varētu iegūt 67 deputātu vietas.

Šobrīd ENF ir 37 deputāti.

Saskaņā ar aptauju, kuras laikā kopumā intervēti vairāk nekā 9000 respondentu, trijās no sešām valstīm vadībā pirms EP vēlēšanām izvirzījušās labējo eiroskeptiķu partijas.

Francijā Marinas Lepēnas vadītā Nacionālā apvienība (RN) varētu iegūt 23% balsu, bet Itālijā 33% vēlētāju grasās balsot par Mateo Salvīni vadīto "Līgu".

Savukārt Polijā uz pārliecinošu uzvaru var cerēt valdošā nacionāli konservatīvā partija Likums un taisnīgums (PiS), kas gan nav pārstāvēta ENF, taču bieži nonākusi konfliktos ar Briseli. Par PiS šobrīd domā balsot 42% poļu.

Tikmēr tradicionālo labēji un kreisi centrisko partiju pārstāvniecība EP, domājams, saruks.

Aptauja liecina, ka Eiropas Tautas partijas (EPP) frakcija, kurā apvienojušās konservatīvās partijas, varētu zaudēt 43 vietas, tās pārstāvniecībai sarūkot līdz 174 deputātiem.

Savukārt Sociālistu un demokrātu progresīvā alianse (S&D) varētu zaudēt 45 vietas, tās pārstāvniecībai sarūkot līdz 141 deputātam.

Arī "zaļie" (EFA) varētu zaudēt astoņus mandātus, to frakcijai sarūkot līdz 44 deputātiem.

Tajā pašā laikā savas pozīcijas varētu nostiprināt Eiropas Liberāļu un demokrātu alianse (ALDE), tās pārstāvniecībai pieaugot par 33 vietām un sasniedzot 101 deputātu.

Aptauja tika veikta Vācijā, Austrijā, Itālijā, Polijā, Spānijā un Francijā.

Vācijā savas līderpozīcijas joprojām saglabā kancleres Angelas Merkeles pārstāvētie kristīgie demokrāti (CDU) un viņu Bavārijas māsaspartija Kristīgi sociālā savienība (CSU). Par CDU/CSU grasās balsot 29% vāciešu.

Par otro vietu cīnās sociāldemokrāti (SPD) un "zaļie", kurus atbalsta attiecīgi 16 un 15% vēlētāju.

Tikmēr pret imigrāciju noskaņotā eiroskeptiķu partija "Alternatīva Vācijai" (AfD), kas EP nedarbojas ENF sastāvā, var cerēt uz 12% balsu.

Vēl deviņi procenti vāciešu pauduši atbalstu kreiso ekstrēmistu partijai “Die Linke” (“Kreisie”).

EP vēlēšanas notiks laikā no 23. līdz 26. maijam, un to laikā ES pilsoņiem būs jāizraugās 705 nākamā sasaukuma deputāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!