Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV prezidenta Džo Baidena popularitātes reitings ir 40%, kas ir zemāks par 44% augustā, taču joprojām pārsniedz viņa pilnvaru termiņa zemāko līmeni 38%, kas konstatēts jūlija mēnesī, secināts prestižā uzņēmuma "Gallup" veiktajā aptaujā.

No 3. līdz 20. oktobrim veiktajā aptaujā konstatēts, ka 56% amerikāņu neatbalsta Baidena paveikto. Ilustrējot lielo polarizāciju, kas nu jau vairākus gadus novērojama ASV sabiedrībā, Baidena popularitātes reitingi krasi atšķiras atkarībā no respondentu partejiskās piederības - 85% demokrātu prezidenta darbu vērtē atzinīgi, savukārt republikāņu vēlētāju vidū šāds viedoklis ir vien 4% aptaujāto.

Ja raugāmies uz tā saucamajiem neatkarīgajiem vēlētājiem jeb tiem, kuri sevi nepieskaita ne pie Demokrātiskās partijas, ne arī Republikāniskās partijas atbalstītājiem, Baidena darbu atzinīgi vērtē 39%. Neatkarīgie ir ļoti nozīmīga vēlētāju grupa, jo viņu atbalsts var izšķirt prezidenta vēlēšanu rezultātu.

Salīdzinājumam – Baidena priekšteča Donalda Trampa popularitātes reitings šajā pašā prezidentūras posmā "Gallup" aptaujās bija 42%, savukārt Barakam Obamam – 45%.

8. novembrī ASV notiks vidustermiņa vēlēšanas, kurās vairākumu vismaz vienā no Kongresa palātām varētu iegūt Republikāniskā partija, liecina vairāku mediju pašreizējās prognozes. Šobrīd gan Pārstāvju palātu, gan Senātu kontrolē Demokrātiskā partija, kuru pārstāv arī Baidens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!