Foto: AFP/Scanpix

Krievija un Baltkrievija nav ieinteresētas, ka Ukraina kļūst par "Ziemeļatlantijas alianses bāzi", pirmdien paziņoja Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko.

"Rietumiem nevajadzētu izmantot Ukrainu kā faktoru, lai vērstu spiedienu pret Krieviju, pirmkārt. Bet ne tikai pret Krieviju, jo situācijas pasliktināšanās Krievijā, arī ekonomikā, ietekmē visu postpadomju telpu," tiekoties ar Krievijas Drošības padomes sekretāru Nikolaju Patruševu, sacīja Lukašenko.

"No visa tā, kas tagad sarakstīts, sarunāts apkārt, no tā, kas mūs biedē un arī jūs jau, galvenais - tas ir, lai Ukraina paliktu Ukraina, bet nekļūtu par Ziemeļatlantijas alianses bāzi pie mūsu robežām," norādīja prezidents.

"Mēs to neslēpjam, tas ir svarīgi gan Krievijai, gan Baltkrievijai."

"Mēs gribam ar viņiem [Ukrainu] tirgoties, dzīvot. Kultūra, valoda - viss ir līdzīgs. Dzīvojām normāli, mēs gribam arī turpmāk tā dzīvot," viņš sacīja.

Lukašenko norādīja, ka ukraiņiem pašiem ir tiesības izvēlēties, kā dzīvot, "bet nedrīkst radīt problēmas saviem kaimiņiem, tas ir galvenais".

"Tāpēc, lūk, šis aspekts, kas ir saistīts ar Ukrainu, mums ir bīstams, es uzskatu, arī Krievijai, tikai, lūk, ar šo - lai mums neradītu problēmas."

Lukašenko nācis klajā ar vairākiem pretrunīgiem paziņojumiem, dažkārt Ukrainas jaunās varas leģitimitāti atzīstot, citkārt - par to šauboties.

Lukašenko arī mudinājis Ukrainu nepiekrist federalizācijai.

Krievijas diversanti un vietējo separātistu kaujinieki kopš aprīļa vidus Ukrainas austrumos sagrābuši vairākas valsts iestāžu un milicijas nodaļu ēkas, kā arī citus stratēģiskos objektus, piemēram, lidlaukus, bet uz ceļiem izveidojuši kontrolposteņus. Reaģējot uz šiem notikumiem, Ukrainas varasiestādes sākušas pretterorisma operāciju.

Krievija februāra beigās okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu, bet martā to anektēja. Starptautiskā sabiedrība nosodījusi Krimas okupāciju un tās aneksiju neatzīst.

Svētdien Doņeckas un Luhanskas apgabalos promaskaviskie separātisti rīkoja "referendumus" par atdalīšanos no Ukrainas. Saskaņā ar organizatoru sniegto informāciju absolūtais vairums balsotāju nobalsojuši par reģionu atdalīšanos.

"Referendumus" neapmeklēja neviens neatkarīgs novērotājs. Kijeva un starptautiskā sabiedrība tos uzskata par neleģitīmiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!