Foto: AP/Scanpix
Gambijas prezidents Jahja Džamehs piektdien iepriekš sekulāro valsti pasludinājis par islāma republiku, lai tādējādi vēl vairāk distancētos no valsts koloniālās pagātnes.

"Saskaņā ar valsts reliģisko identitāti un vērtībām es pasludinu Gambiju par islāma valsti," uzstājoties televīzijā, paziņoja Džamehs. "Tā kā musulmaņi valstī ir vairākums, Gambija nevar atļauties saglabāt savu koloniālo mantojumu."

No 1,8 miljonus lielā Gambijas iedzīvotāju kopskaita islamticīgie ir 95%, tomēr prezidents uzsvēra, ka citām reliģijām piederīgie pilsoņi arī turpmāk varēšot praktizēt savu ticību.

2013.gadā Džamehs, kas atrodas pie varas jau 21 gadu, paziņoja par Gambijas izstāšanos no Britu Sadraudzības, apgalvojot, ka šī starptautiskā organizācija esot "neokoloniāla".

Par spīti aktīvajām tirdzniecības attiecībām ar Lielbritāniju un citām Eiropas valstīm, kuru pilsoņi labprāt apmeklē Gambijas pludmales, Bandžulas attiecības ar Rietumiem pēdējo gadu laikā strauji pasliktinājušās.

Eiropas Savienība (ES), reaģējot uz cilvēktiesību situācijas pasliktināšanos Gambijā, pagājušajā gadā iesaldēja tai atvēlētos palīdzības līdzekļus.

Bijušais Gambijas ārlietu ministrs Sidi Sanehs, kas kļuvis par Džameha režīma oponentu un šobrīd dzīvo trimdā ASV, pauda viedokli, ka Bandžula cer izsīkušo Rietumu atbalstu aizstāt ar palīdzību, ko varētu sniegt arābu valstis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!