Foto: Vida Press
Gambijas vēlētāji aprīlī un maijā gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās pēdējo reizi izmantos pasaulē unikālo stikla lodīšu balsošanas sistēmu, atsaucoties uz Gambijas Vēlēšanu komisijas vadītāju Aliū Momaru Ndžeju, ziņo "Africa News".

Tiek lēsts, ka vēlēšanās piedalīsies ap 900 000 balsstiesīgo iedzīvotāju, kuri vēl šogad varēs vēlēt sev ierastajā veidā - iemetot lodīti metāla muciņā. Pēc šīm vēlēšanām Gambija pāriešot uz starptautiskajiem standartiem atbilstošu balsošanas biļetenu izmantošanu.

Atteikšanās no stikla lodītēm notiekot ne tikai tādēļ, lai vēlēšanas pielīdzinātu starptautiskajiem standartiem, bet vēlēšanu izmaksu samazināšanas labad, raksta medijs. Jau pērn aprīlī Ndžejs stikla pērlīšu sistēmu raksturoja kā loģistikas murgu.

Gambija unikālo pērlīšu balsošanas sistēmu ieviesa pagājušā gadsimta 60. gadu beigās, lai likvidētu problēmas, ko pirmajās vēlēšanās radīja milzīgais bojātu biļetenu skaits, kā arī atvieglotu piedalīšanos tiem, kuri neprot lasīt un rakstīt.

Katram vēlētājam tiek dota stikla lodīte, kuru viņam jāiemet mucā ar izvēlētā kandidāta fotogrāfiju. Lai nenotiktu krāpšanās, lodītes iešķindina zvanu, un vēlēšanu komisijas locekļu uzdevums ir klausīties, vai tas neieskanas vairākkārt. Savukārt mucas dibenā tiek iebērtas smiltis vai skaidas, lai lodītes nešķindētu pret tās apakšu. Pēcāk balsis tiek skaitītas, lodītes ieberot koka rāmjos, kuros katrā ir 200 vai 500 caurumi, tādējādi atļaujot procesu ievērojami paātrināt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!