Foto: AFP/Scanpix
Gambijā no pirmā februāra ieviesta četru darba dienu nedēļa valsts sektorā strādājošajiem, brīvdienas papildinot ar piektdienu,vēsta raidsabiedrība BBC.

Āfrikas valsts prezidenta Jaja Džammes paziņojumā teikts, ka no pirmā februāra valsts sektorā darbadienas būs no pirmdienas līdz ceturtdienai, bet darba laiks no astoņiem rītā līdz sešiem vakarā.

„Jaunā kārtība ļaus gambijiešiem vairāk laika veltīt lūgšanām, sociālajām aktivitātēm un lauksaimniecībai – doties atpakaļ pie zemes un audzēt to, ko mēs ēdam, un ēst to, ko mēs audzējam, veselīgai un pārtikušai tautai,” paziņoja prezidents. Lielākā daļa no Gambijas gandrīz diviem miljoniem iedzīvotāju ir musulmaņi, kuriem piektdienas parasti ir lūgšanu dienas, skaidro BBC.

Piektdienas būs brīvas arī skolēniem, tomēr mācību iestādēm būs tiesības šo dienu kompensēt ar nodarbībām sestdienās. Līdz šim Gambijas ierēdņi strādāja piecas dienas nedēļā no astoņiem rītā līdz četriem pēcpusdienā, kas nozīmē, ka saskaņā ar jauno kārtību nedēļā saglabājas tās pašas 40 darba stundas. Tomēr kritiķi uzskata, ka lēmuma sekas būs graujošas.

Idejas pretinieki paredz, ka jaunā kārtība veicinās slinkumu un negatīvi iedarbosies uz nabadzīgās valsts ekonomiku. Privātajam sektoram, kurš turpinās strādāt piektdienās, nebūs iespēja šajās dienās sadarboties ar valsts iestādēm, viņi uzsver. Tāpat tas traucēšot sadarbību ar ārvalstīm.

Gambijas ekonomikas pamatā ir lauksaimniecība, īpaši zemesriekstu eksports. Valsts arī ir populārs tūrisma galamērķis tās pludmaļu dēļ.

Džammes, kurš pie varas nokļuva pēc apvērsuma 1994. gadā, ir pazīstams ar savu ekscentrisko uzvedību. 2007. gadā viņš paziņoja, ka ar slepenu ārstniecības zālīšu dziru trīs dienās var izārstēt HIV - AIDS. Šo paziņojumu plaši nosodīja medicīnas speciālisti visā pasaulē. Prezidentu arī apsūdz cilvēktiesību pārkāpumos, informē BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!