Foto: Reuters/Scanpix
Vēlēšanās sakāvi cietušais Gambijas prezidents Jahja Džammehs trešdien atkārtoti paziņojis, ka nenodos varu janvārī, kad beidzas viņa amata termiņš, līdz tiesa nebūs lēmusi par viņa prasību, ar kuru apstrīdēti šomēnes notikušo vēlēšanu rezultāti.

Džammehs ir noraidījis opozīcijas kandidāta Adamas Barova uzvaru 1.decembrī notikušajās vēlēšanās.

"Ja vien lietu neizlems tiesa, 19.janvārī [Barova] inaugurācija nenotiks," paziņoja prezidents.

"Es nelūdzu Neatkarīgajai vēlēšanu komisijai pasludināt mani par uzvarētāju. Es to nevaru darīt," viņš norādīja uzrunā televīzijā. "Ir jāpanāk taisnība, un vienīgais veids, kā panākt taisnību ir atkārtoti organizēt vēlēšanas, lai ikviens gambietis balsotu. Tas ir vienīgais veids, kā mēs jautājumu varam atrisināt mierīgi un godīgi."

Viņš arī kritizēja Rietumāfrikas valstu ekonomisko kopienu (ECOWAS), kas aicinājusi Dažammeham atzīt vēlēšanu rezultātus, uzsverot, ka viņš nepakļausies "šantāžai".

Džammehs, kurš ir pie varas jau 22 gadus, 2.decembrī pārsteidza savus kritiķus, atzīstot savu sakāvi 1.decembrī notikušajās prezidenta vēlēšanās un piekrītot janvārī nodot varu Barovam.

Tomēr drīz pēc tam viņš mainīja savas domas, paziņojot, ka vairs nepieņem šo vēlēšanu rezultātus. Džammehs kā iemeslu minēja to, ka ir konstatēti vēlēšanu procesa pārkāpumi, kurus viņš nosauca par nepieņemamiem.

Prezidents iesniedza sūdzību Augstākajā tiesā, prasot anulēt vēlēšanu rezultātus.

Cilvēktiesību organizācijas ilgu laiku ir apsūdzējušas Džammeha režīmu viņa oponentu ieslodzīšanā, spīdzināšanā un nogalināšanā.

Pēc Barova solījuma atbrīvot politieslodzītos Gambijas tiesas jau bija sākušas atbrīvot cilvēkus, kas ieslodzīti cietumos par protestiem pret Džammeha valdību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!