Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Izraēlas centriskās partijas "Zilais un baltais" līderis, labējā premjerministra Benjamina Netanjahu galvenais sāncensis Benijs Gancs centienos pārvarēt politisko un koronavīrusa krīzi pirmdien mudināja veidot ārkārtas vienotības valdību.

Viņš solīja izveidot valdību, kas aizsargās izraēliešus no koronavīrusa, kā arī "sašķeltības, naida un neskaidrības vīrusa". "Koronavīrusa krīze nav visļaunākā krīze Izraēlas vēsturē. Mēs esam pieredzējuši arī ko ļaunāku. Mēs visu to esam pārvarējuši kopā," sacīja Gancs.

Pirms tam Izraēlas prezidents Reuvens Rivlins valdības veidošanas uzdevumu oficiāli bija uzticējis Gancam. "Atslēgas tagad ir jūsu rokās," Gancam sacīja Rivlins.

Izraēla ir bijusi bez valdības vairāk nekā gadu, jo pēc trim secīgām vēlēšanām neviena partija nav spējusi izveidot vairākuma koalīciju parlamentā. Pēdējās parlamenta vēlēšanās 2. martā izšķirošu vairākumu neizdevās iegūt nedz Netanjahu labējam blokam, nedz Ganca kreisajam blokam.

Netanjahu pārstāvētā labējā partija "Likud" izcīnīja 36 no 120 Kneseta deputātu vietām. Kopā ar sabiedrotajiem "Likud" kontrolē 58 vietas, kas ir par trim vietām mazāk nekā nepieciešams vairākumam.

Tikmēr Netanjahu galvenā sāncenša bijušā bruņoto spēku ģenerālštāba priekšnieka Ganca pārstāvētā centriskā partija "Zilais un baltas" ieguva 33 mandātus. Tomēr Gancam atbalstu izteikušas citas partijas, kurām kopā ar "Zilais un baltais" parlamentā ir 61 vieta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!