9647 cilvēki no kara plosītās Sīrijas pieteikušies pilsonībai īsti neeksistējošā Eiropas valstī uz Horvātijas un Serbijas robežas, kuru vienpusēji pasludinājis kāds čehu politiķis, vēsta laikraksts "The Washington Post".

31 gadu vecais Vits Jedlička šī gada 13. aprīlī pasludināja suverēnas valsts – Liberlandes Republikas – dibināšanu.

Nevienas ANO dalībvalsts neatzītā republika aizņem septiņu kvadrātkilometru zemes platību pie Donavas upes, par kuras piederību jau gadiem strīdas Horvātija un Serbija, liecina informācija Liberlandes oficiālajā tīmekļa vietnē.

Pēc Liberlandes nodibināšanas Horvātija ir bloķējusi piekļuvi teritorijai, kā arī vairākkārt aizturējusi eiroskeptisko liberāli Jedličku, kurš sevi iecēlis par republikas prezidentu.

Par spīti valsts šaubīgajam statusam, tās pilsonības iegūšanai internetā ir pieteikušies aptuveni 378 000 cilvēku, medijam "World Views" atklāja Jedlička. Turklāt starp tiem 9647 ir Sīrijas iedzīvotāji, kuri masveidā bēg no kara, cerot atrast jaunas mājās Eiropā.

Tāpat pilsonībai reģistrējušies arī 1922 lībieši, stāsta politiķis, pieļaujot, ka jaunā valsts ir sevišķi pievilcīga nemierīgo reģionu iedzīvotājiem.

Jedlička Liberlandi raksturo kā brīvdomātāju paradīzi ar optimālu nodokļu sistēmu un krietni ierobežotu valdības varu.

Lai kļūtu par Liberlandes pilsoni, ir jābūt iecietīgam pret citiem cilvēkiem, to viedokļiem un reliģijām, neatkarīgi no to tautības un rases, teikts Liberlandes oficiālajā interneta vietnē.

Tāpat kandidātiem nedrīkst būt krimināla, komunistiska, neonacistiska vai ar jebkāda cita veida ekstrēmismu saistīta pagātne.

Eiropu, tai skaitā Horvātiju un Serbiju tagad ir pārņēmusi bēgļu un migrantu krīze. Tomēr Liberlande negrasās ieviests īpašu kārtību patvēruma lūgšanai valstī.

"Pilsonības iegūšana visiem ir vienāda un mēs negrasāmies to mainīt," skaidro Jedlička.

Šie noteikumi ir diezgan stingri. Bez jau minētajām prasībām par cilvēka pagātni, pilsonības kārotājam ir jānopelna vismaz 10 000 Liberlandes meritu.

To var izdarīt, strādājot valdības labā, piemēram, ārvalstu vēstniecībās, vai vienkārši ziedojot naudu Liberlandei ar kursu viens ASV dolārs pret vienu Liberlandes meritu, skaidro Jedlička.

Nav zināms, vai visi Liberlandes tīmekļa vietnē reģistrējušies sīrieši patiešām cer kļūt par pilsoņiem. Līdz šim tikai 618 no tiem atzīti par derīgiem, un nav zināms, vai viņiem ir pietiekami daudz līdzekļu, stāsta pašpasludinātais prezidents.

Viņš lēš, ka kopumā no visām valstīm, tikai aptuveni katrs piektais reģistrētais kandidāts ir nopietni gatavs palīdzēt Liberlandei, bet dzīvot tajā ir gatavs, "iespējams, viens no 20".

Kamēr Horvātija ir bloķējusi Liberlandi, cilvēki apmetas uz dzīvi strīdīgās teritorijas tuvumā, stāsta čehu politiķis. Pie Liberlandes plānots atvērt izglītības centru, kā arī "ielaist laivas Liberlandes ūdeņos".

Kamēr Liberlandei jau esot "desmit atzīšanas piedāvājumi no mazāk attīstītām pasaules daļām", 9647 sīriešiem vismaz pagaidām būs jāatrod kāds cits galamērķis, secina "The Washington Post".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!