Vairāki pasažieri tika ievainoti, kad kāds 27 gadus vecs garīgi nelīdzsvarots kenijietis piektdien ielauzās Lielbritānijas pasažieru lidmašīnas pilotu kabīnē un mēģināja sagrābt kontroli pār aviolainera vadības ierīcēm, lai izraisītu lidmašīnas katastrofu. Lidmašīnā atradās 398 cilvēki.
Par to informēja aviosabiedrība "British Airways", kurai pieder lidmašīna "Boeing 747-100", kas veica reisu no Londonas uz Kenijas galvaspilsētu Nairobi. Aviolainerī bija 379 pasažieri un 19 apkalpes locekļi.

Aviolainera apkalpe sāka cīnīties ar melnādaino uzbrucēju. Sadursmes laikā uzbrucējs atslēdza autopilotu un uz brīdi ieguva kontroli pār lidmašīnas vadību, liekot lidmašīnai lidot uz leju.

Aviolaineris veica vairākus spējus nekontrolējamus manevrus, pirms apkalpe atguva kontroli pār lidmašīnu un izlīdzināja kursu. Lēš, ka lidmašīna bija zaudējusi 3000 metru augstumu.

Vairāki pasažieri guvuši nenozīmīgus ievainojumus, bet uzbrucēju aizturēja apkalpe pirms lidmašīnas nolaišanās Nairobi.

Pēc nolaišanās pieci cilvēki nogādāti slimnīcā, pārējiem cietušajiem tika sniegta palīdzība lidostā. Uz slimnīcu ar policijas eskortu tika aizvests arī uzbrucējs, informēja "British Airways".

Kenijas policijas pārstāvis izteicies, ka uzbrucējs, domājams, bijis garīgi nelīdzsvarots. Viņa identitāte pagaidām netiek izpausta.

Pēc kāda pasažiera teiktā telesabiedrībai "Sky News", apkalpe uzbrucēju nogāza zemē un viņš guvis ievainojumu acī. Pēc incidenta lidmašīnas pilots paziņojis pa aviolainera translācijas sistēmu, ka "kāds ļoti ļauns cilvēks tikko mēģināja mūs visus nogalināt."

Brīdī, kad izcēlās incidents lielākā daļa pasažieru gulēja, vai arī skatījās video.

Aculiecinieks - 41 gadu vecais ārsts Tods Engstroms no Portlendas pēc notikušā stāstīja: "Lidmašīnā bija dzirdamas dīvainas skaņas, it kā tā cīnītos, lai atgūtu kontroli. Aptuveni divas minūtes vēlāk ar mums runāja pilots. Viņš bija aizelsies un tik tikko spēja parunāt. Viņš teica, ka kāds trakais ir mēģinājis sagrābt kontroli pār lidmašīnu, lai to nogāztu un izdarītu pašnāvību. Daudzi cilvēki raudāja".

"British Airways" pārstāvji paziņoja, ka durvis uz pilotu kabīni ir slēgtas vienīgi, lidmašīnai paceļoties un nolaižoties, bet lidojuma laikā tās tiek turētas vaļā. Aviokompānijas preses sekretārs Pols Perijs pastāstīja, ka incidenta izmeklēšanas ietvaros speciālisti arī izvērtēs, vai pašreizējā prakse atbilst drošības noteikumiem.

Lidmašīnas kapteinim Viljamam Heigenam uzbrucējs iekoda ausī un pirkstā.

"Cīniņā uzbrucējs iekoda man ausī un pirkstā, bet mums ar pirmo virsnieku Ričardu Vebu izdevās viņu izvilk laukā no pilotu kabīnes, kamēr otrs pirmais virsnieks Fils Vatsons vadīja lidmašīnu. Ar dažu pasažieru palīdzību mums izdevās uzvarēt uzbrucēju," pastāstīja kapteinis.

Kenijas policijas preses sekretārs pastāstīja, ka pie uzbrucēja esot atrasta pēcnāves vēstule. Taču sīkāku informāciju preses sekretārs nesniedza, jo notiek izmeklēšana.

Lidmašīnā, kurā notika incidents, atradās arī vairākas slavenības - britu popdziedātājs Braiens Ferijs no grupas "Roxy Music", miljardiera sera Džeimsa Goldsmita atraitne lēdija Anabela Goldsmita un viņas meita - kriketa spēlētāja Imrana Hana sieva Džemima ar diviem bērniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!