Foto: EPA/Scanpix/LETA

Gatavojoties startam septembrī gaidāmajās Bundestāga vēlēšanās, Vācijas galēji kreisās partijas "Die Linke" ("Kreisie") kongresa delegāti ievēlējuši partijas jauno vadību.

Par "Die Linke" līdzpriekšsēdētājām ievēlētas Janīna Vislere un Zuzanna Heninga-Velzova, kas attiecīgi pārstāv Hesenes un Tīringenes federālās zemes.

Līdzšinējie "Die Linke" līdzpriekšsēdētāji Katja Kipinga un Bernds Rīksingers, kas partiju vadījuši deviņus gadus, uz atkārtotu ievēlēšanu vairs nepretendēja, un citu kandidātu uz šiem amatiem faktiski nebija.

Kongresa delegātu sestdienas balsojumu vēl, balsojot pa pastu, jāapstiprina arī pārējiem partijas biedriem.

Runātāji "Die Linke" kongresā uzstājās konferenču zālē Berlīnē, kamēr pārējie kongresa delegāti forumā piedalījās attālināti.

Vislere savā runā paziņoja, ka jaunās vadības mērķis esot panākt kardinālas izmaiņas sabiedrībā. "Tas neattiecas uz lielāku pīrāga gabalu. Tas attiecas uz visu, uz ceptuvi," uzsvēra jaunā partijas līdzpriekšsēdētāja.

Savukārt Heninga-Velzova aicināja partijas biedrus uz vienotību un mudināja "Die Linke" uzņemties atbildību iespējamajā nākamajā valdībā, ko kreisie ekstrēmisti veidotu koalīcijā ar sociāldemokrātiem (SPD) un zaļajiem.

"Vairāk nav ko gaidīt! Tautai nav laika uz mums gaidīt," norādīja otra jaunā līdzpriekšsēdētāja.

"Die Linke" Bundestāga frakcijas līderi atzinīgi novērtējuši sestdienas balsojuma iznākumu, paužot pārliecību, ka tas palīdzēšot partijai iegūt vairāk balsu gaidāmajās vēlēšanās.

"No šodienas mūsu izredzes iegūt divciparu skaitli parlamenta vēlēšanās pieaug," sarunā ar aģentūru DPA izteicies frakcijas līdzpriekšsēdētājs Dītmars Bračs.

Aptaujas liecina, ka šobrīd par kreisajiem radikāļiem ir gatavi balsot tikai septiņi līdz astoņi procenti vāciešu.

Aptaujas arī liecina, ka šobrīd iespējamajai sarkani-zaļi-sarkanajai koalīcijai nav pamata cerēt uz vairākumu.

Šogad Vācijā virknē zemju notiek Landtāgu vēlēšanas, kuras 26.septembrī vainagos Bundestāga vēlēšanas.

Galēji kreisā partija "Die Linke" izveidojās, apvienojoties kādreizējās Austrumvācijas komunistiem, Rietumvācijas kreisajiem radikāļiem un populistiski noskaņotajiem pārbēdzējiem no sociāldemokrātu (SPD) rindām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!